Dagens PS

52 000 fastigheter i Storbritannien ägs anonymt

fastigheter
Många ultrarika köper fastigheter runtom i Storbritannien (Foto: Wikimedia Commons).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 13 feb. 2023Publicerad: 13 feb. 2023

Flera utländska företag och ultrarika personer äger fastigheter i Storbritannien, däribland H&M-ägaren Stefan Persson. Nu ska den brittiska regeringen kartlägga samtliga ägare – för att upptäcka fall av penningtvätt. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

H&M-ägaren Stefan Persson är en av många ultrarika personer som äger fastigheter och egendom i Storbritannien.

Bland annat äger han mark och fler än 45 fastigheter i byarna Ramsbury och Linkenholt. Den senare finns omnämnd i Domedagsboken från 1086. Persson köpte egendomarna genom den Luxenburg-baserade enheten Ramsbury Sarl som enligt Perssons talesperson, Kristina Stenvinkel, betalar alla relevanta skatter i Storbritannien.

ANNONS

Det är populärt att äga egendom i landet – men exakt vilka alla de utländska ägarna är har hittills varit okänt. Fram tills nu.

“Smutsiga pengar”

Storbritanniens regering har börjat att kartlägga dessa, för att upptäcka fall av penningtvätt. Bland ägarna finns såväl kungligheter som miljardärer och ryska oljemagnater.

“Det är i sig ingenting fel med att utländska företag äger egendom i Storbritannien, men vi har rätt att veta vilka det är som står bakom dessa företag” säger statsrådet Martin Callanan i en intervju med Bloomberg.

Storbritannien meddelar att man redan har kunnat identifiera fall av pennningstvätt. Ett exempel är bedragerskan Ruja Ignatova, bakom kryptovalutan OneCoin, som finns på FBI:s lista över de mest eftersökta. Nyligen avslöjades hon som köparen av en takvåning i Kensington, London.

“Storbritanniens fastighetsbransch är en magnet för ‘smutsiga pengar’ från jordens alla hörn,” sa Duncan Hames, policy-chef för Transparency International.

ANNONS

Senaste nytt

52 000 fastigheter ägs anonymt

ANNONS

Nu måste utländska företag registrera vilka som faktiskt äger egendomarna – annars väntar åtal.

Och det var många som efter deadline den 31 januari, ännu inte hade registat sin uppgifter hos regeringen – uppemot 40 procent av de 32 440 utländska företagen i landet.

Enligt en rapport som publicerades 7 februari, har Watchdog Transparency International identifierat nästan 52 000 fastigheter i England och Wales som fortfarande ägs anonymt via utländska enheter.

Läs även:

Här säljs lyxbostäder för 637 miljoner

Lyxbostäder i London säljs via WhatsApp  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Jämför bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS