Dagens PS

20 procent av lönen går till bostad

Lägenheter i stan
Vi använder i snitt 20 procent av våra inkomster till vår bostad. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 23 nov. 2022Publicerad: 23 nov. 2022

Hushållen använde i genomsnitt en femtedel av sin disponibla inkomst för att betala sin bostad under 2021. Det konstaterar Statistiska centralbyrån (SCB) i en rapport. Hur den statistiken kommer att se ut efter räntehöjningarna 2022 är oklart.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Medianen för boendekostnaderna ligger på ungefär 78 000 kronor per år och hushåll. I de fall som man äger den egna bostaden, exempelvis en villa, så ligger de lite högre, 86 000 kronor. En hyresrätt kostar i genomsnitt 77 000 kronor per hushåll och bostadsrätt 73 000.

I genomsnitt lade varje hushåll motsvarande en femtedel av sina inkomster på sitt boende. Det är lite mindre än 2014, då cirka 26 procent av inkomsten gick till boendet. Hur det kommer att se ut efter 2022, då ränteläget och bostadsmarknaden ändrades drastiskt, är emellertid svårt att förutse.

Stora skillnader i kostnad för bostad

De som lägger störst andel av sin inkomst på sin bostad är personer som bor i hyresrätt. De lägger 27 procent av inkomsten på sitt boende, medan hushåll i bostadsrätt lägger 19 procent och de som bor i egna hem använder 16 procent.

”Att boendeutgiftens andel av den disponibla inkomsten är större för hushåll i hyresrätt beror inte på att de har högre boendeutgift utan på att de i genomsnitt har lägre disponibel inkomst”, skriver SCB i sitt pressmeddelande.

Det är singelhushåll – med eller utan barn – som lägger störst andel av sina pengar på sin bostad. De använder mellan 26 och 27 procent. De som lever tillsammans med en annan vuxen lägger mindre än 20 procent.

Läs också:

ANNONS

Bostadsköp utan kontantinsats med uppstickaren Bodil

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]