Dagens PS

Bostad: Svenska föräldrar "väldigt pessimistiska"

Föräldrar barn
Många föräldrar tror inte att deras barn kommer kunna köpa bostad i framtiden (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 29 apr. 2025Publicerad: 29 apr. 2025

Att det har blivit tuffare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden är ingen nytt fenomen. Nytt är dock den stigande pessimismen hos Sveriges föräldrar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Felicia Schön
Spela klippet

Så förvandlar du din skatteåterbäring till årets investering

28 apr. 2025

Att ta sig in på bostadsmarknaden har blivit svårare, särskilt för unga i Sveriges storstäder. 

Enligt en rapport från Stockholms Handelskammare har nästan tre av fyra unga stockholmare för låg inkomst för att kunna köpa en liten bostad i huvudstaden. 

I samma veva har unga hemmaboende vuxna mellan 18-34 år nästintill fördubblats de senaste åren – en utveckling som börjat tära på den psykiska hälsan. 

Det är dock inte bara ungas psykiska hälsa som påverkas. Även föräldrarnas orosnivåer är höga. Det visar en ny undersökning från SBAB

“Väldigt pessimistisk” 

I undersökningen svarar hälften av föräldrarna med barn under 18 år att de inte tror att deras barn kommer kunna köpa en bostad före 30-årsdagen utan hjälp från föräldrarna.

“Föräldrarnas syn på sina barns möjlighet att köpa bostad är väldigt pessimistisk”, säger Linda Hasselvik, boendeekonom på SBAB. Hon fortsätter: 

“Samtidigt vet vi att det i flera delar av landet, speciellt i storstadsområdena, är svårt att få en hyresrätt. Det riskerar att leda till att fler unga tvingas bo hemma längre och går miste om den frihet som ofta är förknippad med att äga sitt eget boende”. 

Läs även: Trenden: Ingen buffert och pengar från föräldrar. Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Många kan inte hjälpa 

Saken blir inte bättre av att fyra av tio föräldrar uppger att de inte kan – eller är osäkra på om de kan – hjälpa sina barn ekonomiskt när det väl är dags att köpa bostad. 

“Vissa föräldrar har möjlighet att hjälpa sina barn medan andra inte har det. Och föräldrarnas ekonomiska situation riskerar att gå i arv, om unga i så stor utsträckning behöver deras stöd för att kunna köpa en bostad”, säger Hasselvik.

Barnsparandet ökar – men räcker det?

Som ett resultat av detta har föräldrarnas sparande till barnen ökat. Idag sparar föräldrar i genomsnitt 737 kronor i månaden per barn, vilket är en ökning med åtta procent från i fjol. 

Alla har dock inte möjlighet att lägga undan pengar – var tionde förälder sparar ingenting alls, och ytterligare 15 procent sparar under 200 kronor i månaden.

Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?

Av de som sparar uppger 45 procent att sparandet är ett “flytta hemifrån-sparande”. 40 procent uppger i sin tur att de sparar för att barnet ska kunna köpa en bostad. Det är en ökning med fyra procent sedan i fjol. 

“Ränta-på-ränta-effekten gör att ett konsekvent sparande under uppväxten kan göra stor skillnad för barnet när det väl är dags att flytta hemifrån, även om det inte rör sig om stora summor varje månad. Hellre att spara lite och konsekvent än inte alls”, säger Linda Hasselvik. Hon tillägger: 

ANNONS

“Att flytta hemifrån är dyrt. Föräldrarna tycks vara medvetna om detta och är måna om att kunna ge sina barn en grund att stå på när det är dags att lämna boet”.

Läs också: ISK dominerar när föräldrar sparar till sina barn. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS