När SEB redovisar en färsk boprisindikator finns optimismens glada rosor på svenskarnas kinder. Stigande priser och sjunkande räntor gäller.
Bopriser: Nu stiger optimismen – igen
Mest läst i kategorin
I den skog av prognoser, förväntningar, horoskop och indikatorer som fyller bostadsmarknaden och övriga ekonomiska sammanhang, dyker nu veckans första upp.
Det rör sig om SEB:s (börskurs SEB) boprisindikator och just den stortån indikerar att hushållens förväntningar vänder uppåt igen.
Andelen hushåll i undersökningen, som tror på stigande bostadspriser det kommande året ligger denna månad på 58 procent, 3 procentenheter mer än förra månaden.
Eftersom endast 11 procent tror på sjunkande priser och 20 procent på oförändrade, ger det en boprisindikator på plus 47, i sin tur 4 enheter högre än för en månad sedan.
”Vind i seglen”
”Hushållens boprisförväntningar får återigen vind i seglen efter Riksbankens senaste räntesänkning. Med den stora visningshelgen i backspegeln och ett rekordstort utbud återstår det att se om räntesänkningarna blir tillräckliga för att skapa en mer ihållande bostadsprisuppgång”, kommenterar SEB:s privatekonom Américo Fernández.
Hushållen i undersökningen, för övriga cirka 1 000 stycken, tror i genomsnitt att styrräntan kommer ligga på 3,10 procent om ett år.
Det är tro på lägre räntor som ligger 0,22 procentenheter lägre än föregående månad.
Ger tusenlappar
”Hushållen justerar ner sina ränteförväntningar för åttonde månaden i rad, om än fortfarande något högt givet Riksbankens senaste kommunikation om att ytterligare tre sänkningar ligger i korten till hösten”, konstaterar Fernández.
”Om dessa blir verklighet kan de tillsammans med tidigare sänkningar innebära dryga tusenlappen i lägre räntekostnader per miljon i bolån för den med rörlig ränta”, kalkylerar han snabbt.
Färre satsar rörligt
Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina bolån svarar 9 procent att de tänker binda räntan det närmaste kvartalet, 3 procentenheter färre än för en månad sedan.
Geografiskt sjunker boprisindikatorn i tre av sex regioner, stiger i två och är oförändrad i en.
Det är i Skåne och Östra Götaland plustecknen finns, i Stockholm indikatorn är oförändrad och med kartbladslogik innebär det att det är i Västra Götaland, Svealand utom Stockholm och Norrland vi hittar minustecknen.
Läs mer:
De vägrar kunderna förhandla om räntan. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.