För en växande skara babyboomers – personer födda födda mellan 1945 och början av 1960-talet – är pension ett ord de helst undviker. Istället fortsätter de att jobba, inte för att de måste, utan för att de vill.
Boomers skrotar pensionen: “Handlar om livskvalité”
Mest läst i kategorin
73-årige George Cavedon kunde ha spenderat sina dagar på en golfbana i Florida, men istället hittar du honom på ett kontor i New Hampshire. Han testade pensionering redan i femtioårsåldern men tröttnade snabbt.
“För min egen mentala hälsa och välbefinnande gillar jag att vara aktiv och jobba”, säger han till Fortune. Nu har han varit på samma marknadsföringsbyrå i 18 år och har inga planer på att sluta.
Cavedon är långt ifrån ensam. Nästan 20 procent av alla amerikaner över 65 år jobbar idag – dubbelt så många som för 35 år sedan, enligt Pew Research Center.
I Sverige syns samma trend. Här har sysselsättningen bland äldre fördubblats under de senaste två decennierna, enligt en rapport från SCB.
För vissa handlar det, kanske föga förvånande om att man behöver det extra tillskottet till kassan. Men för många andra handlar det inte alls om pengar utan om att hålla sig mentalt stimulerade och att ha en social gemenskap.
Arbetslivet lockar mer än soffan
Enligt journalisten och författaren Mark Walton är det inte ovanligt att personer känner sig ensamma och sysslolösa efter pensionen. Han har intervjuat hundratals pensionärer för sin bok Unretired och fann att många återvänder till arbetslivet efter att ha tröttnat på en pensionärstillvaro som kändes meningslös.
“Ju mer framgångsrik du varit, desto större risk att du känner dig som en misslyckad pensionär”, säger Walton. Många längtar tillbaka till rutiner, sociala kontakter och känslan av att bidra.
Även Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, menar att ett socialt sammanhang ofta är det som får många att fortsätta arbeta.
“Till oss uppger åtta av tio att det har med livskvalitén att göra. Innan man går i pension, ser många det som en lång semester, men efter ett halvår eller ett år inser man att det är ens nya vardag. Då börjar många söka stimulans och vill jobba några dagar i veckan”, säger han till Dagens Nyheter.
Företag anpassar sig
Samtidigt förändras arbetsmarknaden. Med en åldrande befolkning och brist på kvalificerad arbetskraft blir äldre medarbetares erfarenhet och kompetens allt viktigare. I USA erbjuder allt fler företag nu flexibla lösningar som “gradvis pension” – där äldre anställda trappar ner istället för att sluta tvärt.
För 61-åriga Renee Stanton är det ett drömscenario. Hon planerar att jobba som konsult på deltid och kombinera sitt jobb med sina passioner, som skidåkning och segling.
“Jag vill kunna kontrollera när och var jag jobbar”, säger hon.
Flexibla lösningar
I Sverige har vissa kommuner i stället börjat införa 80 90 100-modellen, skriver Arbetsvärlden.
Då får den anställde gå ner till 80 procents arbetstid och samtidigt behålla 90 procent av lönen. Arbetsgivaren fortsätter i sin tur att betala in tjänstepension för 100 procents arbetstid.
Enligt SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson behöver dock fler företag bli mer flexibla och förenkla både avtal och anställningsvillkor för att underlätta för de som vill fortsätta jobba efter pensionen.
“För att det ska bli så smidigt som möjligt tycker jag det borde finnas enklare former för flexibla anställningar”, säger hon till DN.
Läs också: SPF Seniorerna: Hela pensionssystemet behöver ses över. News55
En ny syn på åldrande och arbete
Babyboomers håller på att förändra synen på arbete och pensionering, skriver Fortune.
Istället för att stämplas som “för gamla” visar de att erfarenhet och energi kan gå hand i hand långt efter 65-årsdagen.
För vissa handlar det om passion, för andra om att hålla sig aktiva – oavsett drivkraft tycks ett vara säkert: Pensionering, som vi känner den, håller på att bli ett minne blott.
Läs också: Pensionen: Det lönar sig inte längre att arbeta. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.