Dagens PS

Bolån: Rörligt eller bundet? Här är experternas råd

Ska man välja rörligt eller bundet? Experterna ger sina bästa råd i en osäker räntemarknad.
Ska man välja rörligt eller bundet? Experterna ger sina bästa råd i en osäker räntemarknad. (Foto: Jonas Ekströmmer, Tomas Oneborg/TT/Canva)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 07 feb. 2025Publicerad: 07 feb. 2025

Fler svenskar väljer rörligt bolån – men kan bundet vara det smartare draget? Experterna reder ut vad som lönar sig på sikt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att välja mellan rörlig och bunden bolåneränta är en fråga just nu.

Trots att Riksbanken har börjat sänka styrräntan kan det fortfarande vara mer lönsamt att binda sitt lån, rapporterar Dagens Industri.

ANNONS

“Många hushåll reflekterar inte över hur mycket Riksbanken måste sänka räntan för att de ska komma till samma nivå som de bundna”, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Bundet billigare på sikt

Under de senaste året har allt fler svenska valt rörlig ränta på sina bolån. SCB rapporterade i augusti att andelen bolån med rörlig ränta var den högsta på sex år – hela 69 procent.

Framför allt har låntagare övergett 2- och 3-åriga bindningstider till förmån för rörliga alternativ.

Samtidigt har bankernas rörliga räntor sjunkit efter Riksbankens senaste besked, men de långa marknadsräntorna, som styr bundna lån, har planat ut.

Enligt Winsth kan vi snarare vara på vägen mot ett läge där de långa räntorna börjar stiga igen.

“Vi ser inte att de ska sjunka så mycket mer, snarare ser vi att vi är på väg mot en bättre konjunktur. Då borde vi få en lite brantare kurva, det vill säga att långa räntor stiger lite grann”, säger Winsth.

ANNONS

För hushåll som funderar på att binda sina lån kan det därför vara en bra tidpunkt att slå till enligt Winsth.

ANNONS

Senaste nytt

Risk att vänta för länge

Många hushåll håller sig avvaktande och väntar på fler sänkningar innan de tar beslut om att binda sina lån.

Enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman kan det dock vara en riskabel strategi eftersom det kan innebära att man agerar för sent.

“Man har satt ett pärlband av sänkningar och inte riktigt vetat var räntan ska bottna. Nu ser man att rörligt går ner och då kan jag tänka mig att många väntar tills det går ner ännu mer innan man funderar på vad man ska göra”, säger hon.

Kan ge besparingar

Handelsbankens analys visar att ett bundet lån på två till fem år kan bli billigare än rörligt, förutsatt att prognosen håller.

“I ett sådant scenario skulle ett hushåll med tre miljoner kronor i lån spara omkring 700 kronor i månaden före ränteavdrag genom att binda lånet”, konstaterar banken.

Swedbanks prognoschef Andreas Wallström varnar dock för att förväntningarna på fler räntesänkningar kan leda till besvikelse.

ANNONS

“Jag tror hushållens förväntade bild är att Riksbanken kommer att fortsätta att sänka räntan. Om sänkningarna då uteblir finns risk för besvikelse”, säger han.

Läs även: Nu väljer alla rörlig ränta på bolånet: “En sårbarhet”. Dagens PS

Läs även: Prisfall på bostäder inleder året – försäljningen dippar. Dagens PS

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
Jämför bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS