Dagens PS

Bolån med rörlig ränta i riskzonen

bostad
Riksbanken signalerar att styrräntan kan höjas tidigare. Det kommer att slå mot bolån med rörlig ränta. (Bild: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 20 mars 2022Publicerad: 19 mars 2022

Räkna med högre räntor på ditt bolån framöver. Det är uppmaningen från såväl svenska storbanker som från riksbankschefen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Stefan Ingves flaggar för snabba räntehöjningar i Sverige kommande år. Men, skriver Svenska Dagbladet, bankerna har redan garderat sig genom att höja boräntan.

SBAB har höjt kostnaden för ett bolån med 50 procent, från 1 procent i ränta till 1,5. Skandiabanken och Danske Bank är några av de aktörer som också nyligen har höjt räntan.

Att inflationen har ökat är ingen nyhet, men i och med krigsutbrottet i Ukraina biter sig trenden fast.

Riksbanken har tidigare bedömt att räntehöjningar kunde vänta till 2024, men Stefan Ingves säger till Sveriges Radio att mycket har hunnit hända sedan dess.

Bolån kan snabbt bli för dyra

”Räntebanan är en prognos, inget löfte, och om världen ändrar sig är det rimligt att vi ändrar oss också. Men på vilket sätt återkommer vi till längre fram”, sa Stefan Ingves när han på onsdagen mötte pressen.

Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank, säger till Svenska Dagbladet att det här kan drabba vissa högt belånade hushåll hårt. Riksbankens nollränta har länge varit förutsättning för att familjer ska kunna ta billiga bolån, och bara en liten höjning kommer att påverka läget för dem. Särskilt gäller det den rörliga räntan.

”Cirka hälften av alla bolån i Sverige har rörlig ränta, och det är främst dessa som kommer att påverkas det närmaste året”, säger Michael Grahn.

Förutom de högre bolåneräntorna kommer också högre levnadsomkostnader i övrigt, då el, transporter och livsmedel går upp i pris.

ANNONS

Läs också:

Höjning av bolåneräntan rycker närmare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]