Dagens PS

Bolån – Jämför och hitta marknadens billigaste bolån

Bolån
Med hjälp av vår guide kan du jämföra och hitta marknadens billigaste bolån. (Foto: Oscar Nord/Unsplash)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 03 okt. 2023

Bolån tecknas för primärt för att finansiera bostadsinköp. Lånet kan däremot även användas för att finansiera renoveringar av boendet eller som samlingslån. Oavsett orsak är det viktigt att jämföra bankerna för att hitta lägsta räntan på bolån, något du kan göra här.

ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

I denna artikel presenteras bland annat hur du kan jämföra och pressa bolåneräntan, skillnader mellan rörlig och bunden ränta samt hur amorteringskravet fungerar. 

6 sätt att få bättre ränta på bolån

Så får du bästa räntan på bolånet – Nordnet

Att få en bättre ränta på bolån kan spara dig tusentals kronor över tid. Här är sex vägar till att hitta marknadens lägsta räntor på bolån, och således en lägre månadskostnad. 

  1. Jämför bolån: Använd jämförelsetjänster eller kontakta flera banker för att få en översikt över de lägsta bolåneräntorna. Detta ger dig en starkare förhandlingsposition och kan hjälpa dig att se vilken bank som erbjuder marknadens bästa bolån. Läs mer om att jämföra under kommande rubrik. 
  2. Kontakta banken och fråga: En direkt dialog med din bank kan ofta leda till en låg ränta på bolån, särskilt om du är en långvarig kund. Var beredd att presentera argument för varför du bör få deras billigaste bolån, som exempelvis en förbättrad kreditvärdighet eller låg belåningsgrad.
  3. Nyckelkund: Vissa banker erbjuder lägst räntor på bolån för kunder som har flera produkter hos dem, som lönekonto, sparande och försäkringar. Detta är ofta en del av en övergripande kundlojalitetsstrategi och det kan vara värt att undersöka vilka fördelar du kan få genom att bli nyckelkund.
  4. Lägre belåningsgrad: Ju mindre du lånar i förhållande till bostadens värde, det vill säga ju större din kontantinsats är, desto bättre ränta kan du ofta få. Detta minskar bankens risk vilket kan resultera i billigast bolån för dig.
  5. Låna större summa: Ironiskt nog kan en större lånesumma ibland ge lägst ränta men det är viktigt att väga detta mot den ökade skuldbördan. Banken kan se en större lånesumma som en möjlighet att knyta dig som kund på längre sikt, vilket kan leda till billigast bolån I vissa fall kan det alltså vara värt att teckna ett större lån och sedan återbetala en stor summa bara en vecka senare. Banken har i detta läge ingen rätt att sänka din ränterabatt. 
  6. Grönt bolån: Om du bor i ett hus med mycket bra energiklass kan möjligheten finnas att teckna ett så kallat grönt bolån. Det är ett vanligt bostadslån men med viss rabatt tack vare att det finansierar miljövänliga alternativ. Om ditt boende uppfyller dessa krav behöver det nämnas till banken som i detta fall gör en egen kontroll innan rabatten ges. 
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Jämför bolån – Så gör du

Att jämföra bolån är enkelt. Men det är viktigt att tänka till i förväg så att jämförelsen blir rättvis och korrekt. Här är några steg du kan följa när du jämför bolån:

  1. Bestäm belopp, bundet, rörligt
    Innan du börjar jämföra bolån är det viktigt att veta exakt vad du letar efter. Vill du bunden eller rörlig ränta på ditt bolån? Hur stort belopp behöver du låna? Genom att ha klart för dig vad du söker blir det enklare att göra en riktad jämförelse och att snabbt identifiera de mest fördelaktiga alternativen.

När du jämför räntor på bolån är det såklart fördelaktigt att välja det billigaste bolånet. Men kom ihåg att det finns många andra faktorer som spelar in i vilken bank som är den bästa banken för bolån, såsom återbetalningstid, amorteringskrav och uppläggningsavgift. 

  1. Kontakta flera banker eller använd låneförmedlare.
    Det är sällan en god idé att nöja sig med det första bästa erbjudandet. Kontakta flera banker direkt eller använd en låneförmedlare för att få offerter från flera olika källor. Ju fler offerter du har att jämföra desto större chans är att du får en fördelaktig låneränta. Läs mer om hur låneförmedlare fungerar under kommande rubrik.
  2. Förstå vad som påverkar räntan. 
    Med kunskap om de faktorer som påverkar räntan, som styrränta, belåningsgrad och kreditvärdighet, kan du effektivt pressa räntan. Detta genom att påverka din ekonomiska situation så att banken är villig att erbjuda bättre villkor. Läs mer om vad som påverkar räntan längre ner i artikeln.

Jämföra bolån via låneförmedlare

Om du jämför bolån via en låneförmedlare kan du på ett effektivt sätt att hitta det mest fördelaktiga lånet. Låneförmedlare har tillgång till ett brett nätverk av banker och finansinstitut, vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt få en översikt över de bästa erbjudandena och den bästa räntan för bolån. Samma enkelhet gäller även när du vill jämföra och öppna ett sparkonto online.

Hur låneförmedlare fungerar

ANNONS

Låneförmedlare fungerar som en mellanhand mellan dig och potentiella långivare. De samlar in din finansiella information och skickar den vidare till flera banker som kan ge ett låneförslag. Detta kan spara dig både tid och pengar, eftersom du slipper göra arbetet själv. Låneförmedlare är dessutom alltid gratis att använda. 

Fördelar 

  • Enklare & snabbare – Få svar från flera banker via en enda ansökan 
  • Färre kreditupplysningar – Det tas enbart en kreditupplysning även om flera banker är med och ger låneförslag. 
  • Hjälp av handläggare – Få praktisk hjälp på vägen av lånehandläggare. Eftersom de inte representerar en bank kan de hjälpa till att jämföra och förklara bolånet utan att vara knuten till bankens tjänster. 

Nedan kan du jämföra bolån genom Comrpicer – en av Sveriges största jämförelsesajter.

ANNONS

Flytta bolån – Steg för steg 

Det är inte bara när man ska skaffa nytt bolån som man behöver jämföra alternativen. Man kan även jämföra sina bolån efter att lånet redan tagits. Efter detta kan man sedan flytta sitt bolån, så att man kan få bättre förmåner. Till exempel kan detta göras för att kunna samla lån eller för att sänka månatliga kostnader.

ANNONS

Många tror att det är svårt att flytta bolån och har därför kvar det på samma bank år efter år. Detta trots att det kan finnas billiga bolån alldeles runt hörnet. Flytten är en enkel process som i vissa fall innebär att du sparar stora summor varje år. 

Steg 1: Jämför och välj en ny bank

Det första steget är att jämföra erbjudanden från olika banker. Jämförelsen inkluderar inte bara vilken bank som erbjuder lägst ränta på bolån, utan också andra lånevillkor. Använd gärna jämförelsesajter då jämförelsen går snabbast via dessa. 

När du har hittat en bank som erbjuder bättre villkor, ta kontakt med dem för att diskutera dina möjligheter att flytta bolån.

Steg 2: Begär amorteringsunderlag

Kontakta nu din nuvarande bolånebank och be om ett amorteringsunderlag. Det är ett dokument som visar i vilken omfattning du amorterar idag. Genom att ge detta till din nya bank kan de oftast samma amorteringsplan. 

Steg 3: Godkänn nya bolånet

I samråd med den nya banken godkänns villkoren och avtalet signeras. Detta sker oftast med BankID direkt på bankens hemsida. I vissa fall krävs besök på kontor. 

Steg 4: Få hjälp av att avsluta tidigare lån

ANNONS

Din nya bank kommer nu kontakta din gamla och lösa ditt befintliga lån. Detta är alltså inget som du själv behöver lägga tid på. Med denna process säkerställer även den nya banken att pengarna verkligen används till att lösa bolånet och därmed flytta det till dem. 

Vad påverkar räntan på bolån?

För att förstå hur du kan få bäst ränta på bolån är det viktigt att känna till de faktorer som påverkar räntesättningen. Här går vi igenom några av de mest centrala.

Styrränta

Styrräntan är den ränta som Sveriges Riksbank sätter och som i sin tur påverkar bankernas utlåningsräntor. När Riksbanken höjer eller sänker styrräntan följer ofta bankernas räntor efter. En hög styrränta ger i regel hög räntekostnad. Det är därför viktigt att hålla koll på Riksbankens beslut, samt ränteprognoser gällande bolån, och hur de kan komma att påverka ditt lån.

Belopp

Storleken på ditt lån kan också påverka räntan. Generellt sett får du den lägsta räntan på bolån om större belopp, men det finns undantag. 

Belåningsgrad

ANNONS

Belåningsgraden är förhållandet mellan lånebeloppet och bostadens marknadsvärde. En högre belåningsgrad kan leda till en högre ränta, eftersom risken för banken ökar. Det kan därför vara fördelaktigt att ha en så låg belåningsgrad som möjligt.

Belåningsgrad = Lånebeloppet / Bostadens värde

Tips! Banken räknar ut belåningsgraden på den senaste genomförda värderingen. Var det minst fem år sedan värdering genomfördes kan en ny värdering beställas. Skulle det innebära ett högre värde anges detta till banken vilket innebär att belåningsgraden går ner. 

Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet spelar i vissa fall en stor roll i räntesättningen. Banken kommer att göra en kreditprövning där faktorer som inkomst, anställning och eventuella betalningsanmärkningar vägs in. Att få bolån med betalningsanmärkning kan vara svårt, och om man väl beviljas är det ofta till högre ränta.

Nyckelkund

Vissa banker erbjuder låg ränta på bolån för kunder som har flera produkter hos dem, som lönekonto, sparande och försäkringar. Genom att samla dina finansiella tjänster hos en och samma bank kan du ibland få bättre villkor.

Förhandla bolån

Många glömmer bort att man ofta kan förhandla bolån, det vill säga att du och banken genomgår en förhandling om hur hög räntan på ditt lån ska vara. Om du har en god ekonomisk ställning eller är en långvarig kund kan du ha goda chanser att förhandla till dig en låg ränta. Det kostar i alla fall aldrig något att kontakta banken och fråga. 

ANNONS

Utöka bolån – Att tänka på 

Utöver att teckna ett bostadslån för att finansiera själva köpet, använder många bolånet för att finansiera badrumsrenoveringar och andra stora renoveringar på bostaden. Vid dessa tillfällen kan man utöka bolån, och här finns det ett par saker att tänka på:

1.     Kan påverka amorteringsgraden

När du väljer att utöka ditt bolån kan det leda till en förändring i din amorteringsgrad. Om du tidigare hade en låg amorteringsgrad och utökningen leder till att du passerar vissa nivåer, kan du behöva börja amortera mer varje månad. Detta är viktigt att ha i åtanke när du funderar på att utöka ditt bolån, eftersom det kan påverka din månadskostnad och därmed din budget.

2.     Värdera om huset först?

Innan du beslutar dig för att utöka ditt bolån kan det vara klokt att göra en ny värdering av din bostad. Marknadsvärdet på din bostad kan ha förändrats sedan du tog ditt ursprungliga lån, och en ny värdering kan potentiellt ge dig bättre lånevillkor. Om värderingen visar att din bostad har ökat i värde kan det exempelvis innebära att du kan utöka lånet utan att behöva ändra din amorteringsgrad.

3.     Räkna på månadskostnaden

En ökning av bolånet kommer nästan alltid att leda till en högre månadskostnad. Det är därför viktigt att räkna på den nya månadskostnaden och se till att den är hanterbar inom ramen för din nuvarande och förväntade framtida ekonomi. Räkna ut ränta på bolån bankens via bolånekalkylator eller gör egna beräkningar för att få en uppfattning om hur mycket mer du kommer att behöva betala varje månad.

ANNONS

4.     Gränsen är 85 procent belåningsgrad

Enligt svenska regler får du som mest låna upp till 85% av bostadens värde. Om du redan är nära denna gräns, kan det vara svårt att utöka ditt nuvarande lån. 

Exempel: Anta att du har en bostad värd 3 miljoner kronor och ett befintligt lån på 2,4 miljoner (80 procent belåningsgrad). Om du vill utöka ditt bolån med ytterligare 150 000 kronor, kommer din nya belåningsgrad att vara cirka 85 procent. Mer än så får du inte låna på bostaden. 

Höja bostadslån – för att samla lån

Att använda bostadslån för att samla andra lån och krediter kan vara en smart strategi för att sänka sina månadskostnader. Genom att göra detta kan du dra nytta av en generellt sett låg ränta på bolån jämfört med andra typer av lån, som till exempel blancolån och kreditkort. Detta kan leda till en mer hanterbar ekonomisk situation och möjlighet att amortera skulden snabbare.

Fördelar 

En av de största fördelarna med att använda bostadslån för att samla andra lån är den potentiella räntebesparingen. Bolånen har ofta lägre räntor än andra typer av lån, vilket kan göra det ekonomiskt fördelaktigt att samla all skuld under ett och samma lån.

Nackdelar

Det finns dock också risker med att samla alla lån i bolånet. Om du inte har god koll på din ekonomi kan det vara frestande att utnyttja den lägre räntan för att ta ut ytterligare lån, vilket kan leda till en ohållbar skuldsättning.

ANNONS

Räkna på bolån 

Att räkna på bolån är ett viktigt steg för att förstå de ekonomiska konsekvenserna av lånet. Det hjälper dig att planera din budget och att ta rätt ekonomiska beslut. Här går vi igenom några metoder och verktyg som kan vara till hjälp.

Använd bankernas bolånekalkylator

De flesta banker erbjuder en bolånekalkylator på sina webbplatser där du kan mata in olika parametrar som lånebelopp, ränta och amorteringstid. Detta ger dig en uppskattning av din månadskostnad och hur mycket du kommer att betala totalt över lånets löptid. Det är ett enkelt och snabbt sätt att räkna ut ränta på bolån och därmed få en översikt över dina potentiella kostnader.

Exempel

För att ge en mer konkret bild kan det vara bra med ett räkneexempel. 

Per lånar 2 miljoner kronor med en ränta på 1,5% och en amorteringstid på 30 år. Hans månadskostnad skulle i detta fall landa på ungefär 6 905 kronor. Om räntan i stället skulle vara 2,5%, skulle månadskostnaden öka till cirka 7 942 kronor. Detta illustrerar hur känslig månadskostnaden är för förändringar i räntan.

Binda eller ha rörlig ränta på bolån?

Rörlig eller bunden ränta på bolånet? – SBAB

ANNONS

Ett av de mest grundläggande besluten du behöver göra är att välja mellan bunden och rörlig ränta på ditt bolån. Båda alternativen har sina för- och nackdelar, och det är viktigt att förstå dessa för att göra ett informerat val.

Binda bolån

Att binda bolån innebär att räntan är fast under en bestämd period, vanligtvis mellan ett och tio år. Detta ger dig en förutsägbar månadskostnad och skydd mot eventuella räntehöjningar.

Fördelar

Den största fördelen med bunden ränta är förutsägbarheten. Du vet exakt hur mycket du kommer att betala varje månad, vilket gör det enklare att budgetera och planera din ekonomi.

Nackdelar

Å andra sidan kan bunden ränta vara dyrare än rörlig ränta, särskilt i en lågräntemiljö. Dessutom kan det tillkomma kostnader om du vill bryta lånet i förtid.

Rörlig ränta på bolån

Rörlig ränta på bolån har en ränta som kan förändras över tid, vanligtvis i linje med Riksbankens styrränta. Detta gör att din månadskostnad kan variera.

ANNONS

Fördelar

Den främsta fördelen med rörlig ränta är att den ofta är lägre än bunden ränta. Detta kan vara fördelaktigt om du förväntar dig att räntorna kommer att förbli låga.

Nackdelar

Risken med rörlig ränta är att din månadskostnad kan öka om räntorna går upp. Detta kan skapa ekonomisk osäkerhet och göra det svårare att planera din budget.

Hur påverkar styrräntan bolån?

Styrräntan är den ränta som Sveriges Riksbank sätter och som indirekt påverkar räntan på ditt lån. En höjning av styrräntan leder ofta till högre räntor på lånen, medan en sänkning vanligtvis leder till lägre räntor.

Ränteprognos

Att hålla koll på ränteprognoser för bolån kan hjälpa dig att göra ett mer informerat val mellan bunden och rörlig ränta. Om prognoserna pekar på stigande räntor kan det vara klokt att binda räntan, medan en förväntad sänkning kan göra rörlig ränta mer attraktiv.

Bästa banker för bolån

ANNONS

Att välja rätt bank för ditt bostadslån är en viktig del av bostadsköpsprocessen. Vilken som är den bästa banken för bolån är dock i slutändan en subjektiv fråga, då vilken aktör som erbjuder marknadens bästa bolån i mångt och mycket beror på egna preferenser.

Med det sagt finns faktorer att beakta för att hitta bästa och billigast bolån, och varje bank har sina egna fördelar och nackdelar. I den här delen kommer vi att gå igenom några av de mest populära bankerna i Sverige och vad de har att erbjuda gällande bostadslån.

Lägst ränta på bolån: Nischbanker och låg belåningsgrad

Nischbanker är mindre banker som specialiserar sig på specifika områden, som till exempel bostadslån eller sparkonton. Ofta hittas den allra lägsta räntan på bolån hos dessa. Men de ställer även betydligt högre krav på sina bolånekunder än storbankerna. Detta genom att belåningsgraden måste vara väldigt låg. Med en låg belåningsgrad tar banken låg risk och kan därmed erbjuda låga räntor. 

Bäst ränta för dig: Jämför och överväg andra banker

Det är en vanlig missuppfattning att den bank där du har ditt lönekonto automatiskt skulle erbjuda dig den bästa räntan på bolån. I verkligheten kan det vara så att en annan bank erbjuder bättre villkor och lägre räntor.

Att tänka på:

  • Jämför flera banker
  • Använd digitala tjänster för att underlätta jämförelsen
  • Det är enklare än du tror att ha bolånet i en annan bank än där du har dina andra tjänster

 Lär dig mer om bankerna

Swedbank

ANNONS

Swedbank är en av Sveriges största banker och erbjuder en rad olika bolånealternativ. De erbjuder både fast och rörlig ränta. Swedbank har också en användarvänlig digital plattform som gör det enkelt att hantera ditt lån online.

  • Digitala tjänster för enkel hantering
  • Olika räntealternativ
  • Stor bank med många kontor

Handelsbanken

Handelsbanken är känt för sin personliga service och har ofta höga kundnöjdhetsbetyg. De erbjuder skräddarsydda bolånelösningar och har en rad olika räntealternativ. Handelsbanken har också en stark lokal närvaro, vilket kan vara en fördel om du föredrar personlig service.

  • Personlig service
  • Skräddarsydda lösningar
  • Lokala kontor

 SEB

SEB är en annan stor aktör på den svenska marknaden och erbjuder en rad olika bolånealternativ. SEB har också en stark digital plattform och erbjuder rådgivning både online och i person.

  • Stor på bostadslån, privatlån och banktjänster
  • Stark digital plattform
  • Rådgivning tillgänglig

 Nordea

ANNONS

Nordea är en av Nordens största banker och har ett brett utbud av finansiella tjänster, inklusive bostadslån. De erbjuder en användarvänlig internetbank som gör det enkelt att hantera ditt lån. Nordea har också en rad olika räntealternativ, inklusive både fast och rörlig ränta.

  • Stor nordisk bank
  • Komplett utbud av banktjänster
  • Många räntealternativ

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar är inte bara ett försäkringsbolag, de erbjuder också bostadslån. De är kända för sin kundservice och har ofta höga kundnöjdhetsbetyg. Länsförsäkringar erbjuder både fast och rörlig ränta på bolån och har en enkel och tydlig ansökningsprocess.

  • Stark inom kundservice
  • Tydlig ansökningsprocess
  • Olika räntealternativ

 SBAB

SBAB är en statlig bank som ofta erbjuder mycket konkurrenskraftiga räntor. De har en enkel och transparent ansökningsprocess och erbjuder både fast och rörlig ränta. SBAB har också en stark digital plattform som gör det enkelt att hantera ditt lån online.

  • Statlig ägare
  • Konkurrenskraftiga räntor
  • Stark digital plattform

 ICA Banken

ANNONS

ICA Banken är en mindre aktör men har blivit alltmer populär för sina bostadslån. De erbjuder konkurrenskraftiga räntor och har en enkel ansökningsprocess. Om du är en ICA-kund kan du också dra nytta av vissa förmåner och rabatter.

  • Förmåner för ICA-kunder
  • Konkurrenskraftiga räntor
  • Enkel ansökningsprocess


Tips: Många tror att det är komplicerat att ha bolånet i en bank och andra tjänster i en annan, men det är faktiskt enklare än man kan tro. Det kan vara värt att sprida sina tjänster mellan olika banker för att maximera förmånerna.

Amorteringskrav för bolån – Detta gäller

Amorteringskrav för bolån är inte bara en formalitet utan avgör både hur fort bolånet återbetalas och din månadskostnad. Kravet kommer även att påverka din ekonomiska flexibilitet under lånets löptid.

1.     Vad är belåningsgrad och dess påverkan?

Belåningsgraden, som är förhållandet mellan ditt lånebelopp och bostadens marknadsvärde, är vad som styr hur mycket du måste amortera på bolån. Belåningsgraden beräknas genom att dividera lånebeloppet med bostadens värde. 

De nivåer som gäller är följande:

  • Upp till 50 % – Amortering krävs inte
  • 50 – 70 % – Amortering måste ske med 1%
  • 70 – 85 % – Amortering måste ske med 2%
ANNONS

Med ett lån på 1 000 000 kronor och belåningsgrad på 75 % måste alltså 20 000 kronor betalas i amortering på bolån per år. Det innebär en månadsamortering på 1666 kr. Skulle belåningsgraden bara varit 55% hade amortering bara behövt ske med cirka 830 kronor per månad. 

Tips: Om du har möjlighet, överväg att göra en större kontantinsats när du köper bostaden. Detta kommer inte bara att sänka din belåningsgrad utan också ge dig en starkare förhandlingsposition när det kommer till ränta och amortering.

2.     Vad är skuldkvot och dess påverkan?

Allt du behöver veta om det skärpta amorteringskravet – SBAB

Skuldkvoten är ett mått som tar hänsyn bolånets storlek i förhållande till hushållets totala inkomst. En hög skuldkvot kan göra det svårare att få lån och kan också påverka amorteringskravet. 

Skuldkvot beräknas genom att ta bolånets belopp dividerat med hushållets totala inkomst. En familj som har lån på 1 000 000 kronor och inkomster på 500 000 kronor har därmed en skuldkvot på 2. 

De nivåer som gäller är följande:

  • Skuldkvot under 4,5 – Amorteringskravet påverkas inte
  • Skuldkvot över 4,5 – Amortering med ytterligare 1 % krävs

Exempel 

ANNONS

Anta att du har en belåningsgrad på 75% och en skuldkvot på 4. I detta fall kan du behöva amortera 2% av lånebeloppet årligen. Om din skuldkvot däremot är över 4,5 måste du amortera 3 % av ditt totala lånebelopp årligen. 

Undantag från amorteringskravet

Amorteringskrav för bolån är en regel som säger att du måste betala av en viss del av ditt lån varje år, utöver räntan. Kravet är till för att minska riskerna för både banken och låntagaren, men det finns situationer där det kan vara möjligt att få undantag från dessa regler. Exempelvis:

  • Skilsmässa
  • Dödsfall inom familjen
  • Arbetslöshet

Hur ansöker man om undantag från att amortera bolån?

För att få ett undantag från att amortera bolån måste du kontakta din bank och förklara din situation. Banken kommer sedan att göra en bedömning baserad på din ekonomiska ställning och de dokument du kan tillhandahålla som stöd för din ansökan.

Konsekvenser av undantag

Det är viktigt att förstå att ett undantag från amorteringskravet inte är en permanent lösning. Det kan leda till högre lånekostnader över tid, eftersom du inte betalar av lånet som planerat. Därför bör undantag endast ses som en tillfällig åtgärd.

När bör man överväga undantag?

ANNONS

Om du står inför ekonomiska svårigheter som gör det omöjligt att uppfylla kravet gällande amortering av bolån, kan ett undantag vara en lösning. Men det är viktigt att först rådgöra med en bankman för att förstå alla konsekvenser och alternativ.

Vad är grönt bolån? 

Grönt bolån har blivit ett alltmer populärt alternativ då nya bostäder byggs mycket energieffektiva. Men vad innebär det egentligen att ha ett grönt bostadslån, och vilka är de potentiella fördelarna och nackdelarna?

Vilka krav ska vara uppfyllda?

För att kvalificera för ett grönt bolån måste vissa hållbarhetskriterier uppfyllas. Detta kan inkludera energieffektivitet, användning av hållbara byggmaterial eller att bostaden har en låg klimatpåverkan. Varje bank har sina egna kriterier, så det är viktigt att noggrant undersöka vad som gäller för just den bank du är intresserad av.

Vad ger det för fördel?

En av de mest uppenbara fördelarna med ett grönt bolån är den potentiellt lägre räntan. Många banker erbjuder förmånligare lånevillkor för gröna lån som en del av deras hållbarhetsinitiativ. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om du redan har en bostad som uppfyller de nödvändiga kriterierna.

Jämföra flera banker

ANNONS

Även om ett grönt bolån kan erbjuda lägre ränta är det viktigt att inte anta att de alltid är det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet. Det är alltid en god idé att jämföra erbjudanden från flera olika banker. Vissa banker kan ha andra typer av bostadslån som är mer fördelaktiga för dig, även om de inte klassificeras som “gröna”.

Bolånealternativen vid svag ekonomi

Att ta ett bostadslån är ett stor ekonomisk åtagande och det kan vara särskilt utmanande om du har en svag ekonomi. Det finns dock alternativ, vilka presenteras nedan. 

Bolån med betalningsanmärkning

Det kan vara svårt att få ett traditionellt bolån med betalningsanmärkning, men det är inte omöjligt. Vissa långivare specialiserar sig på att ge lån till personer med betalningsanmärkningar men det är viktigt att vara medveten om att räntan ofta är högre i dessa fall.

Att tänka på:

  • Jämför olika långivare som accepterar betalningsanmärkningar.
  • Var beredd på en högre ränta och eventuella extra avgifter.
  • Överväg att ta en medsökande för att förbättra dina chanser.

Bolån utan kontantinsats

Ett annat alternativ för de med svag ekonomi är att söka ett bolån utan kontantinsats. Detta är dock en riskfylld strategi som kan leda till höga månadskostnader och en osäker ekonomisk framtid. Det är också viktigt att notera alla banker i Sverige kräver en kontantinsats på minst 15% av bostadens värde. Lösning är därmed att teckna ett privatlån för kontantinsatsen. 

ANNONS

Att tänka på:

  • Var medveten om de höga riskerna och potentiellt höga månadskostnaderna.
  • Planera för en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter.
  • Prioritera att amortera ner lånet till bättre nivåer.

Hyresrätt som steg till bostadsrätt

Om du inte kan få ett bostadslån direkt kan det vara en idé att börja med en hyresrätt och spara pengar för en framtida kontantinsats. Detta kan också ge dig tid att förbättra din kreditvärdighet och ekonomiska stabilitet.

Att tänka på:

  • Se till att spara en fast summa varje månad för att bygga upp en kontantinsats.
  • Undvik att ta nya lån eller krediter som kan påverka din kreditvärdighet negativt.
  • Använd tiden i hyresrätten för att förbättra din ekonomiska situation och kreditvärdighet.

Hyrköp

Flera fastighetsbolag erbjuder hyrköp för sina kunder. Det innebär exempelvis att en person får köpa en bostad för halva marknadspriset. I realitet köps halva bostaden medan andra halvan hyrs. Efter några år finns möjligheten att köpa loss resterande bostad. På detta sätt blir det lättare att komma in på bostadsmarknaden. 

Att tänka på:

ANNONS
  • Gör en budget som innebär att du kan köpa loss bostaden i framtiden
  • Räkna på totala kostnaden för hyra, ränta och amortering
  • Jämför hyrköp mot hyres – vad är bäst för din ekonomi?

 Familj och vänner som resurs

I vissa fall kan familj och vänner vara villiga att hjälpa till antingen genom att låna ut pengar för en kontantinsats eller genom att stå som borgensman. Detta kan vara en snabb lösning men det är viktigt att hantera det professionellt för att undvika framtida konflikter.

Att tänka på:

  • Skriv alltid ett formellt avtal som beskriver villkoren för lånet eller borgen.
  • Diskutera öppet om vad som händer om du inte kan betala tillbaka lånet eller uppfylla dina förpliktelser.
  • Se detta som en tillfällig lösning och arbeta aktivt för att förbättra din ekonomiska situation.

Så fungerar skattejämkning på bolån

Skattejämkning på bolån, det som ofta kallas för att ”jämka bolån”, är en process där du justerar din preliminära skatt baserat på dina faktiska inkomster och utgifter, inklusive räntekostnader för lånet. Genom att göra en jämkning av bolån kan du undvika att betala för mycket i skatt varje månad, vilket i sin gör att du får pengar att röra dig med varje månad. 

För att genomföra en skattejämkning på bolån behöver du först samla in alla relevanta uppgifter om ditt lån, inklusive räntesats och lånebelopp. Därefter kan du använda dessa uppgifter för att fylla i en särskild blankett från Skatteverket, antingen digitalt eller på papper. 

ANNONS

Efter att Skatteverket har behandlat din ansökan kommer din skatt att justeras i enlighet med de nya uppgifterna. Eftersom hänsyn tas till dina räntekostnader kommer lägre skatt att betalas varje månad vilket innebär att du får mer pengar att använda, exempelvis för att lättare hantera bolånet.

Vad är bolåneskydd?

Bolåneskydd – Så kan det stärka ditt parförhållande

Bolåneskydd är en typ av försäkring som kan hjälpa dig att betala ditt bostadslån om du skulle råka ut för oförutsedda händelser som arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall. Syftet är att ge ekonomisk trygghet och minska risken för att du ska hamna i en svår ekonomisk situation.

Hur bolåneskydd fungerar

När du tecknar ett bolåneskydd betalar du en månadspremie till försäkringsbolaget. Om en av de oförutsedda händelserna inträffar, kommer försäkringen att täcka en del eller hela din månadskostnad för bolånet, beroende på villkoren i försäkringen.

Fördelar 

Ett bolåneskydd kan ge dig och din familj en ekonomisk buffert i svåra tider. Det kan vara särskilt värdefullt om du är ensamstående eller om din partner inte har tillräcklig inkomst för att täcka lånekostnaderna på egen hand.

Nackdelar 

ANNONS

Det finns också kritik mot bolåneskydd, främst för att det kan vara dyrt i förhållande till den trygghet det ger. Dessutom täcker inte alla bolåneskydd alla typer av händelser, så det är viktigt att noggrant läsa igenom villkoren.

Ordlista av bolånetermer (A till Ö)

Amortering – Det belopp du betalar för att minska ditt lån, exklusive ränta.

Annuitet – En betalningsmetod där du betalar ett fast belopp varje månad, som inkluderar både ränta och amortering.

Autogiro – En betalningsmetod där månadskostnaden för lånet dras automatiskt från ditt bankkonto.

Belåningsgrad – Förhållandet mellan lånebeloppet och bostadens värde, oftast uttryckt i procent.

Betalningsanmärkning – En notering, hos kreditupplysningsföretagen, som uppstår om du inte betalar en skuld i tid. Det påverkar din kreditvärdighet negativt.

Bindningstid – Den period under vilken räntan på ditt lån är fast.

Borgensman – En person som garanterar att ditt lån kommer att betalas tillbaka om du inte kan göra det.

ANNONS

Dröjsmålsränta – Extra ränta som tillkommer om du inte betalar ditt lån i tid.

Effektiv ränta – Den totala kostnaden för lånet, inklusive ränta och alla avgifter, uttryckt som en årlig procent av lånebeloppet.

Fast ränta – En ränta som är konstant över en viss period, oberoende av marknadsförändringar.

Förhandsbesked – Ett preliminärt besked från banken om hur mycket du kan låna, innan du har genomgått den fullständiga kreditprövningen.

Handpenningslån – Ett mindre lån som tas för att betala handpenningen vid köp av bostad.

Kontantinsats – Den del av bostadens pris som du betalar kontant och inte finansierar med lån.

Kreditgräns – Det maximala belopp du kan låna från en bank eller finansinstitut.

Kreditrisk – Risken för att låntagaren inte kommer att kunna betala tillbaka lånet.

Kreditupplysning – En granskning av din ekonomiska historia och nuvarande skulder, som banker använder för att bedöma din kreditvärdighet.

ANNONS

Kreditvärdighet – En bedömning av hur sannolikt det är att du kommer att kunna betala tillbaka ett lån.

Likviditet – Din ekonomiska förmåga att betala dina skulder i tid.

Lånebelopp – Den summa pengar som du lånar från banken.

Låneförmedlare – En tjänst eller person som hjälper dig att jämföra och välja mellan olika lånealternativ.

Lånekostnad – Den totala summan av alla kostnader förknippade med ett lån, inklusive räntor och avgifter.

Låneskydd – En försäkring som kan täcka dina lånekostnader om du blir arbetslös eller sjuk.

Lånespecifikation – Ett dokument som detaljerat beskriver villkoren för ditt lån, inklusive räntor, avgifter och amorteringsplan.

Marknadsvärde – Det pris som din bostad sannolikt skulle säljas för på den öppna marknaden.

Nyckelkund – En kund som använder flera av en banks tjänster och därför kan få bättre villkor, inklusive lägre ränta.

ANNONS

Pantbrev – Ett dokument som bevisar att banken har säkerhet i din bostad för lånet.

Räntekostnad – Den totala summan av ränta som du kommer att betala under lånets löptid.

Ränterabatt – En sänkning av den ordinarie räntan som kan erbjudas under vissa villkor.

Rörlig ränta – En ränta som kan ändras över tid beroende på marknadsförhållanden.

Skuldkvot – Förhållandet mellan dina totala skulder och din inkomst, oftast uttryckt i procent.

Styrränta – Den ränta som centralbanken sätter och som påverkar alla andra räntor i ekonomin, inklusive bolåneräntor.

Utbetalningsbesked – Ett dokument som bekräftar att lånet har betalats ut och specificerar lånebeloppet och eventuella avgifter.

Uppläggningsavgift – En engångsavgift som vissa banker tar ut när du tecknar ett nytt lån.

Återbetalningstid – Den tid du har på dig att betala tillbaka hela lånet, inklusive ränta och avgifter.

ANNONS

Läs mer: Jämför och hitta billiga bilförsäkringar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]