Dagens PS

Blytung ekonom: Lön utan arbete enda lösningen

När robotar tar över människors jobb krävs en separat inkomst som inte kommer från arbete
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 21 nov. 2016Publicerad: 21 nov. 2016

Dagens PS skrev nyligen om att superentreprenören Elon Musk spår en framtid där många människor kommer att stå utan jobb – tack vare robotar och automation – men fortfarande få lön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Jag vet inte riktigt vad man annars skulle göra. Människor kommer ha tid över att göra andra saker, mer komplexa och intressanta saker”, sa han då.

Och nu får Silicon Valley-profilen medhåll från Willem Buiter, chefsekonom på investmentbanken Citi, som även han tror att en annan separat, statlig inkomst som inte kommer från arbete måste införas i framtiden.

”Vi har haft ett system där vinnaren får allt. Det har gjort en del enormt förmögna och jämlikheten i samhället har minskat”, säger han till Svenska Dagbladet i samband med en konferens i Londons finanskvarter Canary Wharf.

Den tunge ekonomen tror att den dåliga fördelningen av vinsterna är en bidragande orsak till de senaste årens framgång för populism i både Europa och USA. Två av årets största risker för ekonomin, Brexit och Donald Trump som president, har båda inträffat och nu väntar val i Franrike, Tyskland och Holland nästa år. Val som kan ”smittas” av populismvågen, menar experterna på konferensen, skriver SvD.

Enligt Willem Buiter finns det risk att väljarna ännu inte insett de negativa effekterna av Brexit och Trump.

”Det här är lugnet före stormen /…/ Handelsavtalet mellan EU Kanada tog sju år att förhandla fram, vi kommer att ha åtminstone ett årtionde av osäkerhet i Storbritannien.”

MISSA INTE: Sveriges högsta löner – alla kommuner rankade  >

LÄS ÄVEN: Forskning: Robotarna både tar och ger jobb  >

URSPRUNGSKÄLLAN: Toppekonom: Statlig inkomst lösning på populism (Betallänk)  >

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]