Dagens PS

Blöder budgeten efter sommaren? Så plåstrar du

sommaren
Trist när sommarglädjen är över. Foto: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 17 aug. 2023Publicerad: 16 aug. 2023

Sommarens semesterkassa anstränger ofta hushållsekonomin – och det finns flera fällor. Särskilt ett år som 2023, när räntan och inflationen bränner stora hål i botten av portmonnän. Men råd finnes.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Till hösten är det många som oroas för hushållets ekonomi. Kanske blev semestern dyrare än väntat? På ett år har svenska hushåll blivit nästan 10 procent fattigare, och det märks när vi i somras reste utomlands – eller lät bli eftersom kassan inte räckte till.

MISSA INTE: Expert om döden på jobbet: “Vill inte kalla det olyckor” – Dagens PS

Svångremmen

Till hösten måste man så dra åt svångremmen. Särskilt eftersom mångas redan rekorddyra boräntor ser ut att bli ännu dyrare, vilket Dagens PS skrivit om. Dessutom håller inflationen i sig på oförändrade nivåer en bra bit över 9 procent, vilket är mycket ovanligt i svensk ekonomi.

Samtidigt hotas vissa med arbetslöshet när ekonomin nu saktar in ordentligt, vilket Dagens PS skrivit om tidigare.

Sofia Tyréus, projektledare på Finansinspektionens konsumentavdelning, ger här sina 3 bästa tips för att få bukt med sina ekonomiska problem till hösten:

“För många är hösten en tid på väg mot något helt nytt eller tillbaka i rutiner. Det är en perfekt tid att se över dina kostnader och kanske starta ett buffertsparande om det saknas”.

Hon tycker också att man ska hålla hårt i plånboken när det gäller kortsiktiga lösningar efter sommaren:

“Kortsiktiga lösningar och erbjudanden som låter för bra för att vara sanna kan bli dyra med långsiktiga konsekvenser. Och kom ihåg, om det känns svårt finns det hjälp att få”, säger Sofia Tyréus.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

1. Gör en budget efter sommaren

Kalkyler kanske inte är det roligaste ordet, men genom att räkna ut vilka utgifter man har månad för månad och jämföra med samma månad året innan, så blir det lättare att få en översikt över sina inkomster och utgifter efter sommaren. På det sättet kan man få ordning på ekonomin, betala av sina krediter och lån, och få en budget i balans när sommaren tar slut.

Till din hjälp kan du använda dig av Konsumentverkets gratisfunktion Budgetkalkylen.

2. Få ner avgifterna

Fasta utgifter som lån, försäkringar och sparande utgör majoriteten av våra kostnader i vanliga fall.

Att byta bolånegivare och försäkringsbolag oftare leder till att man får lägre kostnader. Iallafall visar undersökningar att de som byter ofta, också betalar mindre.

Enligt Finansinspektionen betalar många för onödiga försäkringar – du behöver sällan försäkra enskilda föremål i ditt hem om du har en allriskförsäkring i hemmet via din hemförsäkring, som ju täcker nästan allt ditt lösöre.

Dessutom föreslår Finansinspektionen att man ska se över kostnader för el, telefon och internet.

3. Lägg undan pengar för oförutsedda utgifter

ANNONS

Vänta inte med att spara. En buffert kan hjälpa dig med oförutsedda utgifter, och bör läggas på ett sparkonto med fria uttag och hög ränta.

Detta för att slippa låna pengar eller använda kreditkortet.

Budgeten du gjorde i första steget kan hjälpa dig, skriver FI.

Spara även långsiktigt trots att det känns svårt i stunden. Några hundralappar är en bra början för att få in vanan, men tänk på att varje krona du sätter in på börsen tar tid för att växa, men kommer ge dig förhoppningsvis många gånger mer om många år.

Eftersom du ska spara länge, så se till att välja en indexfond med låga avgifter.

5. Undvik att låna och skjuta upp betalningar

Det kommer bli allt svårare att få pengarna att räcka till. Därför är det viktigt att inte låta kostnaderna dra iväg när det gäller lån och räntor. Särskilt när räntorna är så dyra som det är nu.

Ta istället den tuffare tiden framöver vid hornen, och rannsaka dina utgifter: Är det något som du inte kan köpa denna eller nästa månad utan att utöka din kredit, så kanske du bör stå över och istället spara ihop pengarna i förväg.

Om det är något du inte har råd med denna månad så lär du inte ha råd med det nästa månad heller – undvik därför att skjuta upp betalningar. Det är framförallt ett sätt att lura dig själv att du har mer råd än du faktiskt har, att fortsätta konsumera utöver dina tillgångar.

ANNONS

Är det så att du har utgifter du inte har råd med kan du också höra av dig till de företag du är skyldig pengar och göra en avbetalningsplan.

Låt inte skulderna växa – hör av dig tidigt och beta av dem i tur och ordning, enligt din budget.

Läs mer om privatekonomi efter sommaren:

Professorn: Nu kommer stagflationen – Dagens PS

Så klarar du jobbintervjun – Dagens PS

Skurkrekord – Finansinspektionen slår larm – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS