Black Week-erbjudanden fyller inkorgen till bristningsgränsen. Men för vissa är den här perioden allt annat än festlig.
Black Week: En mardröm för missbrukaren
Mest läst i kategorin
”En av årets viktigaste handelshögtider är snart här”, skriver Svensk handel, vars undersökningar visar att sex av tio svenskar planerar att handla under Black Week. Det är en rejäl ökning från förra årets fyra av tio.
I år förväntas svenskarna handla för nära 10 miljarder kronor – en miljard mer än förra året, rapporterar E-handel.
Men i skymundan, ofta tyngda av skuld och skam, finns det en grupp där “högtider” som dessa kan vara mer eller mindre förödande. En växande grupp svenskar söker nu hjälp för sitt shoppingberoende – ett beroende som blir extra svårt att hantera i rea-tider.
Rekordmånga skuldsatta
Vi har redan kunnat konstatera att svenskarnas skulder ökar. Bland unga kvinnor har de ökat med 22 procent bara under de senaste två åren.
Näthandel, köp nu – betala senare och konsumtionshets pekas ut som boven i dramat.
Enligt Kronofogden har andelen som anger överkonsumtion som huvudorsak till skuldsanering fördubblats sedan 2018 – från 17 procent till 37 procent.
“Bara ett klick bort”
Samtidigt möter psykologen Caroline Erkers allt fler som söker hjälp för shoppingberoende.
“Det kommer säkert tre gånger så många nu, som det gjorde förut”, säger hon till Sveriges Radio.
Perioder som Black Week har i sin tur en tendens att förvärra missbruket.
“Allting är digitaliserat, man har appar som uppmanar till merköp och så infaller ju då Black Friday nu, där man exponeras så otroligt mycket”, säger hon.
För personer med shoppingberoende är Black Week en perfekt storm av frestelser. Rabattkoder, påminnelser från e-handelsappar och aggressiv marknadsföring gör det svårt att stå emot. Det som för många är en chans att fynda blir för den shoppingberoende en tid då impulserna lätt tar över.
Ofta är beroendet förknippat med både skam och social isolering – något som gör att många drabbade inte söker hjälp förrän ekonomin har havererat.
“Det brukar krävas att man träffar botten, innan man vågar inse och söka hjälp”, säger Erkers.
Då blir shopping ett beroende
Enligt Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet kan shoppingen ha övergått till ett beroende när man inte längre har kontroll över situationen och när shoppingen får negativa konsekvenser – som ekonomiska problem och skulder.
“Man tappar kontrollen och man känner som individ att man inte råder över beteendet, trots att man vet att det egentligen är dåligt. Det känns tvingande snarare än roligt och lustfyllt”, säger han till SR. Han tillägger:
“Det utvecklas i en övergång där köpandet fyller nya funktioner och att det avleder en från negativa tankar”.
Läs också: Se upp: Nu är det julafton – för bedragarna. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.