Dagens PS

Beredskap: Det ska du ha hemma vid ett krig

vattenflaska och barn
För en bra beredskap kommer rent vatten främst. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 04 mars 2022Publicerad: 04 mars 2022

Kriget i Ukraina har fått många att frukta ett militärt angrepp även i Sverige. Viktiga varor för beredskap har börjat ta slut i butikerna. Det här behöver du vid ett militärt angrepp.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den senaste tiden har många gått ut för att köpa både nödvändiga och onödiga varor för att – åtminstone under begränsad tid – klara ett krig.

Jodtabletterna är slut i alla apotek och även hos tillverkarna och i livsmedelsbutikerna gapar vissa hyllor tomma. På många sätt liknar det den hamstring som skedde under coronapandemins början.

Det har fått myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att gå ut och vädja till allmänheten om att preppa solidariskt.

”Vi tycker det är jättebra att folk preppar, men det är skillnad på att preppa och att bunkra”, säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB till Expressen.

När det gäller jodtabletter påpekar MSB dessutom att man ska börja ta dem bara om myndigheterna går ut och säger att det är nödvändigt – det går inte att medicinera sig med jod i förebyggande syfte.

Beredskap – vatten, medicin, mat

Att förse sig med ett extra lager av vissa andra läkemedel kan vara bra, men inte om det skapar läkemedelsbrist här och nu för folk som behöver medicin, påpekar myndigheten också.

Men trots försiktigheten: regeringen och de svenska myndigheterna räknar med att privatpersoner ska kunna klara sig i minst en vecka själva om samhällsfunktioner blir utslagna.

I en krigssituation kan grundläggande samhällsfunktioner som vatten, avlopp och el slås ut under en längre tid. Men det krävs inte ens ett krig för att för att något sådant skulle hända. Det kan räcka med en storm, eller annan naturkatastrof. Oavsett situation är det bra med viss beredskap.

ANNONS

Det viktigaste är att ha vatten på dunk eller i en annan behållare om vattenförsörjningen skulle bli utslagen, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Anledningen är att vi inte klarar oss länge utan rent vatten. Man ska räkna med att en vuxen person behöver tre liter vatten om dagen.

En annan sak som man kan behöva är plastpåsar att göra sina behov i – toaletten kan nämligen sluta att fungera. Hygienvaror kan också vara lämpliga. Dessutom behöver vi mat.

”Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi”, skriver MSB.

ANNONS

Senaste nytt

Torrvaror och konserver

Håll beredskap genom att ha mat med lång hållbarhetstid som kan tillagas snabbt med liten mängd vatten och mat som går att äta utan tillagning.

Exempel på mat är potatis och andra rotfrukter, ägg, olika typer av hårda brödsorter, torrvaror, (exempelvis müsli), konserver, nötter, kaffe, te, alternativ till mjölk, exempelvis havremjölk och frystorkade produkter (soppor, krämer o s v).

En bra sak att ha är en vevradio, som inte kräver någon el, samt pann- och ficklampor med tillräckliga batterier.

Den som vill ta i lite mer kan också skaffa trangiakök, vattenreningsfilter, fotogenlampa och gasmask.

ANNONS

Läs också:

Andra pandemi-vågen: Här är en vinnaraktie

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]