Dagens PS

Belånad bostadsrätt sopar banan med börsen

Belånad bostadsrätt sopar banan med börsen
I en ny rapport har Swedbank jämfört risk och avkastning i två vanliga investeringar skriver Di. (Foto: Gunnar Ridderström / Unsplash)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 16 sep. 2020Publicerad: 16 sep. 2020

Under de senaste 15 åren har en belånad bostadsrätt slagit börsen årligen i avkastning. Men investeringen är långt ifrån riskfri.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Swedbank har i en ny rapport jämfört risk och avkastning i två vanliga investeringar, det skriver Di.

Sedan 2005 har Swedbank granskat prisutvecklingen på bostadsrätter. Bakom den genomsnittliga prisuppgången på 7 procent ligger låga räntor, bostadsbrist och urbanisering.

ANNONS

Stockholmsbörsen har under samma period stigit med 11 procent per år och kan tyckas vara en klar vinnare.

Ser man till risken i en affär har bostadsrätter haft en värdeökning som motsvarar två tredjedelar av börsens till mindre än hälften av börsens risk. Bostadsrätters standardavvikelser var 6 procent jämfört med börsens som uppgick till 16 procent. Standardavvikelser mäter svängningar på marknaden.

Swedbanks privatekonom Arturo Arques har även tittat på hur det egna kapitalet i en bostadsrätt har utvecklats. Då de flesta köper lägenhet med lånade pengar. Då ser bilden annorlunda ut.

Vid bostadsrättsaffärer blev den årliga avkastningen på eget kapital 14 procent vid 70 procents belåning de senaste 15 åren. Vid 85 procents belåning rusar avkastningen till 18,7 procent.

11 procent om året, samma resultat som en aktieinvestering, har uppnåtts om lägenheten var belånad till 50 procent.

”Med facit i hand har bostadsrätter varit en lyckad investering under de 15 senaste åren. Men tänk på att den som köper med hög belåning och sedan måste sälja till lägre priser efter en relativt kort tid ser att hävstångseffekten kan slå åt båda hållen”, säger Arturo Arques.

Det här är en lämplig belåningsgrad

ANNONS

När Di frågar Arturo Arques vad som är en lämplig belåningsgrad att sträva efter svarar han:

”Är du ny bolånetagare är en belåningsgrad under 50 procent ett bra mål. För vid den belåningsgraden bestämmer du själv om du vill amortera, du tål stora ränteuppgångar och prisfall och värdet av det ska inte underskattas. Det är ett bra mål även för övriga bolånetagare.”

Han pekar på att sambandet mellan börsen och bostadspriser normalt är svagt. Men att det stärks i tider av stark börsoro.

Börsen föll med 46 procent mellan perioden augusti 2007 till november 2008. Bostadsrätter i Sverige backade 19 procent under samma period.

Den som hade 85 procents belåning på en bostadsrätt augusti 2007 hade förlorat hela kontantinsatsen om köparen hade tvingats sälja lägenheten ett år senare.

”När man köper en bostad kanske man inte har något annat val än att låna mycket, men det är bra att prioritera amortering vid hög belåning” säger Arturo Arques.

Di:s artikel hittar du här.

Läs mer: Rekordvecka i antal sålda bostadsrätter

Di: Trogna kunder straffas med sämre ränta

ANNONS

Stigande bostadspriser slår hårt mot unga

Färska siffror: Så mycket ökar bopriserna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS