Dagens PS

Barnens fritid: "En klassfråga"

Barns fritid för dyr för många familjer
Fotboll och annan fritid har blivit för dyrt för många. Var fjärde barnfamilj har tvingats dra ner på barnens fritid av ekonomiska skäl. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Barns fritidsaktiviteter har blivit en klassfråga, hävdar SBAB. En ny undersökning visar hur många föräldrar tvingas skära i barnens fritid.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Barnens fritid är en klassfråga i dagens Sverige, konstaterar SBAB.

Som underlag har man en ny undersökning man låtit göra där en av fyra föräldrar uppger att de höga kostnaderna för fritidsaktiviteter gör att man tvingats dra ner på barnens aktiviteter.

Bland de föräldrar som har tre eller fler barn är situationen än mer ansträngd.

Där har i stort sett hälften tvingats begränsa barnens aktiviteter av ekonomiska skäl.

750 kronor per barn

I genomsnitt lägger föräldrar 750 kronor i månaden per barn på fritidsaktiviteter.

”Många hushåll behöver vända på kronorna för att få ekonomin att gå runt. Möjligheten till fritidsaktiviteter riskerar därmed att bli en klassfråga som på sikt också kan bidra till en sämre hälsa i befolkningen generellt ”, konstaterar SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik.

Bland de som säger att kostnaderna påverkat aktiviteterna uppger 58 procent av föräldrarna att de begränsat antalet aktiviteter.

ANNONS

Senaste nytt

40 procent har nekat

ANNONS

40 procent har nekat ett barn att börja med en särskild aktivitet på grund av kostnaderna.

Vissa föräldrar, i undersökningen 17 procent, uppger också att de fått sina barn att välja en billigare aktivitet än den de först velat och 11 procent har rentav fått sitt eller sina barn att sluta med en aktivitet för att det varit så dyrt.

Tufft för många

”De senaste årens ökade kostnader till följd av hög inflation och höga räntor har gjort att många hushåll har haft och fortfarande har det väldigt tufft ekonomiskt”, konstaterar Linda Hasselvik.

”Många behöver vända på kronorna för att få ekonomin att gå runt. Givet hur viktiga fritidsaktiviteterna är för många barn så känner jag verkligen med de föräldrar som måste säga nej för att pengarna inte räcker till”, säger Linda Hasselvik.

Motsvarar en månads mat

Enligt SBAB:s undersökning uppskattar föräldrar att de i snitt lägger 750 kronor per barn och månad på fritidsaktiviteter.

”Föräldrarna uppskattar att de i snitt lägger cirka 9 000 kronor per barn och år på fritidsaktiviteter. Det motsvarar ungefär en månads matbudget för en familj med två barn under 9 år. För de som har flera barn blir kostnaderna såklart än mer påtagliga”, påpekar Linda Hasselvik.

”Ofta är aktiviteter arrangerade av ideella föreningar billigare än de arrangerade av privata företag. Samtidigt ställer det ofta ett större krav på engagemang i form av tid från föräldrarna. Ett annat sätt att hålla nere kostnaderna är att köpa begagnad utrustning”, tipsar Hasselvik.

ANNONS

Vill ge goda vanor

Det främsta skälet till att föräldrarna vill att deras barn ska ha organiserade fritidsaktiviteter är för att barnen ska få hälsosamma vanor.

Att barnen ska få lära sig nya saker lyfts också av en del föräldrar.

”Det är tydligt att föräldrarna ser många fördelar med att kunna erbjuda sina barn organiserade fritidsaktiviteter. Det är därför extra tråkigt att familjens ekonomi ska avgöra barnens möjlighet att delta. Det riskerar att bli en klassfråga som på sikt också kan bidra till en sämre hälsa i befolkningen generellt”, avslutar Linda Hasselvik.

Läs mer:

Så blir ditt barn framgångsrikt – enligt Apples fader. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]