Dagens PS

Bankernas bolånekalkyler stramas åt

Bolånekalkyl, kalkylränta
Bankernas bolånekalkyl stramas åt när hushållskassan blir mindre. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 03 apr. 2023Publicerad: 03 apr. 2023

I spåren av hög inflation och stigande räntor stramas nu bankernas bolånekalkyler åt. Hushållens överskott, som spelar stor roll vid bolån, krymper enligt storbankens beräkningar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbanken väntas fortsätta höja styrräntan under våren, enligt prognoser, men kanske inte i lika snabb takt efter de senaste veckornas finansoro.

I en rapport från slutet av mars räknar ändå Handelsbanken med att den svenska centralbanken höjer i flera steg under året och landar på en styrränta på 4,25 procent i sommar.

”Vi ser inga tendenser till att den svenska inflationen är på väg ner, snarare tvärtom, och i nuläget tror vi det väger tyngre för Riksbanken än risken för finansiell instabilitet,” säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i en kommentar till Dagens industri.

Det ska låntagare klara enligt bolånekalkyl

Hushållens kostnader ökar varje månad och det blir svårare att låna till boende. I dag ligger kalkylräntan, som låntagare måste klara vid bankers prövning, på omkring 6–6,5 procent.

”För att en familj med två vuxna med medianlön och två barn ska få samma överskott i kalkylen 2023 som i fjol behöver lånebeloppet krympa med cirka 14 procent,” säger Christina Nyman.

Lånebeloppet för familjen har krympt från 2,8 miljoner i fjol till 2,4 miljoner 2023.

Läs även: SBAB/Booli: Prisökning på lägenheter men inte på villor  

Läs mer: Nya elchockar kan komma inom kort

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]