Dagens PS

Avslöjandet: Då duger kvinnor som chefer

Julen mammornas ansvar i tre av fyra barnfamiljer
När tomten knackar på, kanske mamma saknas i hallen? Det kan bero på att hon är trött – i tre av fyra barnfamiljer har mamma ansvaret för julen. (Foto: Christine Olsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 18 dec. 2024Publicerad: 18 dec. 2024

Det går trögt med jämställdheten och med att flytta fram kvinnornas positioner i Sverige – men inte på alla områden. Här är ett undantag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fackliga centralorganisationen TCO har låtit Novus göra en undersökning inför julen, där 1 058 personer ur allmänheten webbintervjuats.

Det handlar om julen och om vilka det är som tar ansvar för att organisera och leda julfirandet och se till att allt fungerar.

Resultaten är entydiga. Tre av fyra kvinnor med hemmavarande barn, upplever att det är de som är julens huvudsakliga projektledare.

Det innebär att de har det övergripande ansvaret för att planera familjens inköp, mat, städning och julaktiviteter.

”Tar ett större ansvar”

”Kvinnor tar ett större ansvar för familjens livspussel, det gäller i juletid och under resten av året. Det är inte rimligt att julefriden ska komma på bekostnad av utslitna mammor”, kommenterar TCO:s ordförande Therese Svanström.

I undersökningen svarar 63 procent av kvinnorna att det är de själva som är julens huvudsakliga projektledare i sin familj.

Bland männen i undersökningen svarar 21 procent att de projektleder julen i sin familj.

ANNONS

Senaste nytt

Sämst i barnfamiljer

ANNONS

Mest ojämlikt är det bland personer som har barn hemma. Där är det endast 17 procent av männen men hela 75 procent av kvinnorna, som svarar att de är familjens projektledare inför julen.

Att kvinnor tar ett större ansvar för livspusslet än män påverkar långt mer än julefriden.

Kvinnor tar ut längre föräldraledighet när barnen är små och arbetar oftare än männen deltid för att kunna kombinera arbetsliv med familjeliv. Det får negativa konsekvenser för kvinnors hälsa, lön, karriär och i längden även pension, påpekar TCO.

”Det är inte konstigt att julens projektledare år efter år är en kvinna – arbetet med att öka jämställdheten har stannat av. Vi behöver växla upp tempot med att prata både normer och reformer”, säger Therese Svanström.

Vill se två reformer

TCO konstaterar att ojämställdheten tar fart när barnen kommer och vill därför se ett par reformer genomförda snabbt.

Man vill tredela föräldraförsäkringen så att en tredjedel av dagarna går till vardera föräldern och en tredjedel kan fördelas fritt. Dessa dagar tas ut innan barnet fyller år.

Tanken bakom förslaget är, naturligtvis, att få pappor att ta sitt rimliga ansvar.

TCO vill även vika tio föräldrapenningdagar per barn och år för att få ihop livspusslet allmänt medan barnen växer, fem dagar till vardera föräldern.

ANNONS

Dessa dagar ska ersätta de 90 lägstanivå-dagar som finns i dag och TCO anger att ersättningen bör vara omkring 80 procent för att alla ska kunna nyttja dem.

“Krävs nya reformer” för att pappor ska ta sin del. Dagens PS

Maktlistan avslöjar: Kvinnor har långt kvar till toppen. Dagens PS

Kortare tid på toppen – “glasklippan” drabbar kvinnliga chefer. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS