Dagens PS

Avanzas nya stjärna fick en aha-upplevelse

Avanzas sparekonom Johanna Kull varbade så sent i lördagens i Dagens PS-intervju för börsfall. (Foto: Karl Gabor)
Avanzas sparekonom Johanna Kull varbade så sent i lördagens i Dagens PS-intervju för börsfall. (Foto: Karl Gabor)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 nov. 2022Publicerad: 05 okt. 2018

Det som hände där och då blev embryot till hennes karriär som auktoritet för miljontals svenska sparare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS intervjuar Johanna Kull, som efterträtt Claes Hemberg som sparekonom på Avanza.

“Det är fantastiskt roligt, ett drömjobb”, säger hon.

“Jag trivs i rollen på Avanza, det är ett bolag vars värderingar jag delar.”

Men hur kändes det att ta jobbet efter Claes Hemberg?
“Det är klart att det är stora skor att fylla, vilket också gör det väldigt roligt. Det är en utmaning och jag gillar utmaningar.”

När jag intervjuade Claes Hemberg här för Dagens PS sa han att du gör det bra, att du hittat din grej – vad menade han med det, tror du?
“Jo, men jag vill inte vara en kopia utan försöker göra jobbet på mitt sätt. Rent konkret har jag tillsammans med Nicklas Andersson (content manager på Avanza, reds.anm) startat en podd där vi pratar om sparande och privatekonomi på ett lättsamt vis. Varje avsnitt har ett nytt tema; det handlar om hur du på bästa sätt sätter ihop ett aktiesparande, fondsparande, pensionssparande – allt som hör ekonomi till.”

“Det som gör mitt jobb så roligt är kombinationen av teori och hur vi kommunicerar i branschen. Jag är ju nationalekonom i grunden och det här lockade mig.”

Johanna Kull framhåller att hon inte vill vara någon kopia av Claes Hemberg utan att hon gör sin egen grej, vilket även Claes Hemberg berömt henne för. (Foto: TT)

Johanna Kull framhåller att hon inte vill vara någon kopia av Claes Hemberg utan att hon gör sin egen grej, vilket även Claes Hemberg berömt henne för. (Foto: TT)

Johanna Kull framhåller att hon inte bara företräder Avanzas mer än 800.000 kunder utan lika mycket sparare i Sverige i allmänhet. Det vill säga miljontals människor, unga som äldre.

“Jag försöker sprida information till alla sparare”, deklarerar hon.

ANNONS

Hur känns det att ha den makten?
“Det är ett förtroende, och eftersom jag har en relativt stor plattform så kommer det också ett ansvar med det och hur jag kommunicerar.”

Händer det att sparare blir förbannade över något råd som du gett och som slagit fel?
“Jag ger inga specifika tips på det sättet, jag försöker förmedla tips om varför det är viktigt att ha ett sparande. Jag har inte varit med om att någon blivit arg på mig.”

Johanna Kull gör sin andra vända på Avanza. Hon har tidigare arbetat där under Claes Hemberg innan hon gick till Fondbolagens förening, som Avanza värvade henne från på nytt när Claes Hemberg med sina karaktäristiska hängslen meddelade att han skulle sluta efter exakt 20 år och en dag.

Johanna Kull berättar att hon får mycket frågor om bostadsmarknaden.

Bostaden ett hem – inget spekulationsobjekt

“Många är osäkra och oroliga och undrar om de ska binda räntan eller ha den rörlig. Historiskt är det bäst att ha rörlig ränta”, anser Johanna Kull, medveten om att flera andra experter rekommenderar bolånetagare att ha bundet.

“I flera år har vi fått tips om att binda räntan, men där är jag försiktig. Generellt är det mest lönsamt att ha rörlig ränta”, säger hon och anser att det är svårt att sia om vad som händer med bopriserna på sikt.

Just nu är trenden stigande bopriser, men om det sedan vänder nedåt – vilket Danske Bank befarar i en ny analys – är svårt att säga, menar Avanzas sparekonom, som betonar att bostaden ska vara ett hem och inte något som används i spekulativa syften.

“Jag tycker man ska fråga sig om det är värt att ha bostaden kvar även om räntorna stiger. Bostaden är som sagt ens hem och ingen skulle belåna sig för att köpa aktier på exempelvis bara ett års horisont, så därför är det inget man ska göra på bostadsmarknaden heller”, understryker Johanna Kull.

ANNONS

På frågan om hur hon ser på börsen den närmaste tiden, svarar Johanna Kull att det torde visa sig inom kort vilken riktning börsen tar.

“Vi kommer få mer fakta på bordet om någon vecka när bolagsrapporterna släpps. Konjunkturen är fortsatt stark, det var även Q2-rapporterna”, konstaterar hon och tillägger:

“Mycket talar för att vi får en stark avslutning även på det här börsåret. Men det finns risker som handelskonflikten mellan USA och Kina, brexit, stigande räntor…och Riksbanken signalerar att höja räntan i slutet av året eller i början av nästa år. Den expansiva penningpolitiken är på väg att trappas ner, så det finns en del mörka moln på börshimlen.”

ANNONS

Senaste nytt

Så lyder Johannas mantra

Avanza-proffset har ett mantra, säger hon, och det är att känna av tidens anda på finansmarknaderna i stället för att försöka tajma marknaden.

Stup i kvarten talas det om en ny, annalkande börskrasch – vad tänker du om det?
“Rådet till privatsparare är att ha en långsiktig strategi för att klara börsens tillfälliga svängningar. Ekonomi går i cykler och ibland måste vi dra ner tempot, och en lägre tillväxttakt är bara naturligt. Men jag tror inte på någon börskrasch.”

Det betonar alltså Johanna Kull, som har både en aktie- och en fondportfölj på två olika ISK-konton (investeringssparkonton) för att kunna jämföra och se vilken portfölj som utvecklas starkast.

Hon får inte avslöja i detalj vilka aktier hon har, det är inte tillåtet, förklarar hon, men hennes börsportfölj består bara av svenska bolag, mellanstora och stora.

“Det är bolag där jag förstår branschen, det handlar om placeringar på lång sikt. Självklart har jag också Avanza-aktier”, säger Johanna Kull, som berättar att hennes intresse för ekonomi väcktes tidigt och är kopplat till ett närliggande samhällsintresse, dessa två saker hänger ihop, resonerar hon.

ANNONS

“Det var en aha-upplevelse”

Att det är viktigt att spara pengar, även på banken trots usel sparränta eller nollränta, i vart fall på kort sikt om något oförutsett dyker upp, blev hon varse i ungdomen när hennes äldre syskon köpte bostäder i Stockholm.

“Då såg jag vad dyrt det var. Vi hade fått pengar till var sin kontantinsats, men jag insåg att om mina pengar skulle räcka till ett senare bostadsköp måste jag få dem att växa. Det var en aha-upplevelse.”

Sparekonomen Johanna Kull tror inte på någon bostadsbubbla inom överskådlig tid, även om priserna i Stockholm fallit med sex procent det senaste året – marknaden tycks nu vända uppåt igen, resonerar hon.

“Men jag tror inte att vi får se lika höga bostadspriser som för två-tre år sedan. Förmodligen kommer räntorna att stiga något men ändå vara förhållandevis låga. Sedan tror jag att vissa objekt kommer att vara mer svårsålda, och att det tar längre tid att sälja bostaden.”

Johanna Kull framhåller att hon gör medvetna val där möjligheten finns att tjäna pengar. Men det betyder inte att hon alltid snålar, hon kan visst kosta på sig att njuta livet.

“Jag älskar att gå på restaurang och åka skidor.”

Ingen annan dyr last?
“Jag köper mycket blommor. Snittblommor.”

Det låter inte så dyrt…
“Hm…det är fina blommor. Fast det är klart, det är samtidigt något jag prioriterar.”

ANNONS

Körkort har hon, berättar hon. Men ingen bil.

“Jag vill inte ha bil. Jag skulle inte ens ta emot en bil om någon kastade den efter mig.”

Varför då?
“Jag skulle bara åka på parkeringsböter…”

Namn: Johanna Kull
Ålder: 30 år
Yrke: Sparekonom på Avanza
Bor: Tvåa på Södermalm i Stockholm
Familj: “En stor familj med många släktingar.”
Hobbys: Skidåkning och vara i skärgården.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]