Har du någon gång blivit uppringd av ett företag som vill att du ska investera i något som bara låter lite för bra för att vara sant? Då kan du vara på väg att bli utsatt för investeringsbedrägeri.
Så blir du blåst av bluff-företagen
Mest läst i kategorin
Finansinspektionen varnar nu för att allt fler bolagsnamn används för att lura av svenskar pengar genom investeringsbedrägerier.
Bluffen sker ofta genom att en människa ringer och uppger sig komma från ett specifikt bolag, exempelvis en nischbank. Ofta visar det sig dock att bolaget som personen säger sig ringa ifrån inte har något tillstånd från Finansinspektionen och inte heller verkar existera mer än som en hemsida.
Bolag som nämns hos Finansinspektionen som bluff-företag är exempelvis Nordix Chain, LyxMont och WFM International.
Stor ökning
Antalet investeringsbedrägerier som anmäls har ökat stort. Förra året anmäldes runt 4 000 bedrägerier vilket är en uppgång på 55 procent på ett år enligt Polisen.
“Man använder väldigt sofistikerade metoder för att lura kunder att investera i företag och produkter som inte finns”, säger Moa Langemark, Konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen i en intervju med Sveriges Radio.
5 tips från FI
För att slippa bli lurad är det bästa du kan göra att trycka bort samtalet vid minsta misstanke om bedrägeri. Här är 5 tips för att inte bli lurad.
1. Låter erbjudandet för bra för att vara sant, så är det sannolikt det.
2. Seriösa företag kontaktar väldigt sällan en konsument med uppmaningar om att investera.
3. Gör aldrig affärer med företag som du inte känner till väl.
4. Kontrollera att företaget som kontaktar dig har tillstånd från Finansinspektionen och undvik företag som finns med på FI:s varningslista.
5. Blir du kontaktad av ett företag med en uppmaning om att investera är det absolut bästa du kan göra att lägga på luren.
Mer om investeringsbedrägerier:
Investerare lurade på miljard – företagen “fanns inte”
Våg av anmälningar mot svensk storbank: “Bedrägeri”
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.