Räknar man om kvinnor och mäns löner jobbar kvinnor gratis efter 15 november i EU-länderna. Därför ska vi inte fira 15 november.
Årsdagen vi borde slippa fira
Mest läst i kategorin
”Europadagen för lika lön” uppmärksammas i år 15 november. Orsaken är naturligtvis att kvinnor i EU-länderna tjänar mindre än män. I genomsnitt är löneskillnaden 13 procent, enligt ett nyhetsbrev från EU-kommissionen.
För att rikta ljuset mot denna strukturella ojämlikhet uppmärksammas denna dag, som alltså är den dag till vilken kvinnor har betalt.
Räkneexemplet bygger på att om den genomsnittliga lönen för en man räcker året ut och kvinnan i snitt tjänar 13 procent mindre, räcker hennes lön relativt sett till 15 november.
Gratis fram till nyår
De 1,5 månader som återstår av året arbetar kvinnor så att säga ”gratis”.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som inte personligen fastnat i kvinnofällan lönemässigt, har i de politiska riktlinjerna för nästa mandatperiod aviserat en ny EU-strategi för jämställdhet som ska skapar under 2025.
Tolv av EU:s medlemsländer har inrättat egna nationella likalönedagar, för att åskådliggöra de omotiverade löneskillnaderna.
De tolv länderna är Österrike, Belgien, Cypern, Tjeckien, Tyskland, Estland, Frankrike, Nederländerna, Slovakien, Portugal, Spanien och Sverige.
Senaste nytt
22 februari i Spanien
I Spanien ”firas” dagen 22 februari. Det är så länge en kvinna behöver arbeta för att få lika mycket betalt som en man fick till nyårsafton.
En kvinna behöver alltså arbeta 365 + 53 dagar för att nå fram till en mans årslön.
I Tyskland är det snäppet värre. Välbetalda tyska män gör att firandet enligt ovan får vänta till 7 mars 2025, detta på grund av en löneskillnad på 18 procent hos tyskarna.
En timme per dag i Sverige
Sverige?
Här räknas skillnaden så att kvinnornas löneeftersläpning beräknas till en timme per arbetsdag.
Det innebär, i den jämförelsen, alltså att medan männen har betalt hela arbetsdagen jobbar kvinnorna gratis sista timmen.
Vi har inte råd att skilja oss längre. Dagens PS
Så mycket borde du tjäna – egentligen. Dagens PS
Hushållsekonomin: Rättvis – men inte jämställd. News55
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.