Det fortsätter komma positiva rapporter om utvecklingen i Sverige. Nu är det Arbetsförmedlingen som ser en ljusning, åtminstone 2025.
Arbetsförmedlingen: Det ljusnar – lite
Mest läst i kategorin
Två gånger per år presenterar Arbetsförmedlingen sina arbetsmarknadsutsikter.
Det sker i juni och i december.
Prognosen som presenteras under onsdagen utgår från samma grundmaterial men vissa delar skiljer sig från tidigare år, i så motto att denna prognos saknar arbetsgivarnas enkätundersökning.
Lite bättre 2025
Med detta sagt är Arbetsförmedlingens analys att arbetsmarknaden fortsätter att försvagas under 2024, men gradvis återhämtar sig under 2025.
”Arbetsmarknaden återhämtar sig inte helt under prognosperioden som sträcker sig till 2025. Men i takt med att konjunkturen stärks väntas efterfrågan på arbetskraft öka och arbetslösheten minska”, säger Arbetsförmedlingens analysdirektör Eva Samakovlis.
Under 2024 bedöms arbetslösheten öka till ett årsgenomsnitt på 351 000 personer.
Det minskar sedan, om än marginellt, under 2025 till 347 000.
Senaste nytt
Svårt för långtidsarbetslösa
Även långtidsarbetslösheten väntas stiga och ökningen bedöms främst ske bland personer med svag konkurrensförmåga, exempelvis personer med kort utbildning.
Det är särskilt svårt att få jobb för arbetslösa som varit utan arbete i mer än två år, menar Arbetsförmedlingen som även påpekar att en avslutad gymnasieutbildning höjer jobbchanserna rejält.
Samtidigt som arbetslösheten väntas öka finns det en obalans på arbetsmarknaden och den beror på att många arbetssökande saknar efterfrågad kompetens och utbildning. Dessutom växer skillnaderna mellan olika delar av landet.
”Obalanserna ökar”
”Obalanserna har ökat till följd av en sedan länge utbredd matchningsproblematik där många arbetslösa saknar de kompetenser som arbetsgivare efterfrågar på svensk arbetsmarknad. Utmaningarna riskerar att öka till följd av såväl utbildningsrelaterade som geografiska och yrkesmässiga obalanser”, säger Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker hos Arbetsförmedlingen.
Det är viktigt att fler arbetssökande vidgar sitt sökande och söker sig till branscher eller platser där jobben finns, understryker man.
”Arbetsförmedlingen implementerar ett arbetssätt där vi i egen regi matchar arbetssökande med arbetsgivare som söker arbetskraft. Vi tror att detta arbete kommer ge effekt på långtidsarbetslösheten”, siar Eva Samakovlis.
Fakta/Inskrivna arbetslösa
(Årligt genomsnitt, utfall för 2021–2023, prognos 2024–2025)
2021
7,9 procent
409 000 personer
2022
6,8 procent
342 000 personer
2023
6,4 procent
334 000 personer
2024
6,7 procent
351 000 personer
2025
6,6 procent
347 000 personer
(Källa: Arbetsförmedlingen)
Läs mer:
Arbetslösheten fortsätter att öka. Dagens PS
De ska lockas till Norrland. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.