Arbetsförmedlingen betalade drygt 34 miljoner kronor förra året för platser i arbetsmarknadsutbildningar som sedan har stått tomma.
Arbetsförmedlingen: 34 miljoner för tomma platser
Mest läst i kategorin
Anledningen har bland annat varit att pandemin gjorde det svårare att delta i vissa utbildningar på plats, samtidigt som detta krävs inom vissa yrkesområden
Regeringen har också krävt av Arbetsförmedlingen att deltagarna skulle bli fler, vilket myndigheten har haft svårt att lösa.
”Det var ju också svårare att genomföra vissa utbildningar som krävde att man fysiskt var på plats. Och därför ser vi ju nu att vi tvingas betala mer pengar än vad vi har gjort tidigare”, säger Eeva Vestlund som är avdelningschef på Arbetsförmedlingen till Sveriges Radio.
Arbetsförmedlingen har långa avtal
Arbetsmarknadsutbildningar är ett instrument för att få arbetslösa i arbete, och forskning pekar på att det kan vara en viktig faktor i processen. Utbildingarna riktar in sig på områden där det behövs personal, bland annat industrin, restaurangbranschen eller för transportbranschen, bland flera andra sektorer.
Men Arbetsförmedleingens kontrakt med aktörer som anordnar utbildningar är skrivna så att platser blir betalda även om de inte fylls. Under 2021 betalade man ut 34,1 miljoner för outnyttjade platser, en kraftig ökning från förra året, då 7,9 miljoner betalades ut för tomma platser.
Även i år har Arbetsförmedlingen fler utbildningsplatser upphandlade än vad det finns deltagare för.
Läs också:
Rekordmånga lediga tjänster – här finns jobben
Politiskt virrvarr kring Arbetsförmedlingen
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.