Det sade bara ”swish”. Sedan var pengarna borta. Många föräldrar upplever att swishandet till barnen blivit en vana – eller kanske en ovana?
Är du en Swish-förälder? Så gör du
Mest läst i kategorin
Nej. Det behöver inte vara något dåligt att vara swishförälder.
”Det behöver inte vara fel om barnet i grunden är ekonomiskt ansvarstagande. Även om man har fått sin månads- eller veckopeng så är det inte självklart att ett barn ska stå för egen mat eller fika”, säger Jenny Klefbom, barn- och ungdomspsykolog, till DN.
1. Håll er till Swish-reglerna
Det viktiga är att ha bestämt vad som gäller och att föräldrarna, om man är två, håller sig till det man kommit överens om.
Dessutom gäller det att reglerna om vad barnen ska betala själva med sin månads- eller veckopeng alternativt andra inkomster, ska vara rimliga.
”Väldigt mycket handlar om att en förälder ska tänka mycket framåt och att barn vet reglerna innan. Så att man inte plötsligt briserar och säger: ”Nej. Jag tänker inte swisha för biljetten hem från Solna” för att man har tröttnat på att swisha, säger Jenny Klefbom.
2. De gör som föräldrarna
Swish är också en förlängning av hur man själv tänker som vuxen, menar hon. Är man själv en sådan som impulsköper kanske man ska börja i den änden.
”Sparsamma barn har ofta sparsamma föräldrar. Det är inte nödvändigtvis en dygd att vara överdrivet sparsam men det är en dygd att ha kontroll. Det är inte sunt att hamna i kris på grund av slösaktighet”, säger Jenny Klefbom.
3. Prata med barnen
Allmänna råd kring barn och ekonomi är att vara proaktiv och diskutera ekonomi med barnen samt att planera för barnens utgifter.
När det gäller plötsliga utgifter kan man göra upp att barnet hjälper till hemma för motsvarande belopp. Gäller det en sådan sak som att ta sig hem och pengarna är slut är det rimligt att swisha.
Rent allmänt måste man våga säga nej till barns önskningar och ett sätt att få förståelse för det är att förklara grundläggande saker om hushållsekonomi för barnen.
Läs mer om barn och Swish:
Snack om pengar vanligt med barnen – Dagens PS
Började spara i tonåren – nu är hon miljonär – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.