SBAB:s chefsekonom spekulerar samtidigt i om det kan vara frågan om “ett bedrägligt lugn” på räntemarknaden.
Andra coronavåg dämpar risk för boräntehöjning
Mest läst i kategorin
Räntemarknaden rör sig i stort sett ingenting när coronasmittan nu tagit fart på nytt i flera länder.
I Sverige går också smittotalen upp. Men enligt SBAB är det för tidigt att säga att även vi drabbats av en andra våg av pandemin.
I senaste utgåvan av SBAB:s Boräntenytt är prognosen att boräntorna inte kommer att höjas i Sverige närmaste tiden, avsett bindningstid.
“Den höga volatiliteten i interbankräntorna under den mest akuta fasen av coronapandemin under våren ser inte ut att upprepas”, heter det i ett pressmeddelande.
Krisåtgärder redan på plats
Återhämtningen under tredje kvartalet väntas dock gå långsammare till följd av att smittan sprider sig snabbt igen i flera länder med Europa i blickfånget.
SBAB räknar med att den långsammare takten i återhämtningen spiller över på inledningen av nästa år.
Men på räntemarknaden är det alltså lugnt vilket Robert Boije, chefsekonom på SBAB, förklarar med att det i dagsläget finns ett antal finans- och penningpolitiska stödåtgärder på plats.
“Det kan samtidigt vara ett bedrägligt lugn. Om inga nya beslut tas, kommer ett antal finanspolitiska åtgärder snart att löpa ut, bland annat stödet till korttidspermittering. Vid en försämrad ekonomisk utveckling bör det finnas beredskap för att förlänga vissa stödåtgärder, inte bara för att hålla nere antalet konkurser och arbetslösheten utan också för att stävja förnyad oro på de finansiella marknaderna. Det är i detta läge helt centralt att undvika ökade riskpremier på räntemarknaden och en situation där både arbetslösheten och boräntorna stiger samtidigt”, säger Robert Boije.
Huggsexa om bolånekunderna
Prognosen från SBAB är att den rörliga boräntan (tremånaders) väntas ligga kvar på ungefär nuvarande nivå till och med inledningen av 2024, medan den bundna väntas stiga lite snabbare fram till dess.
Det statliga bolåneinstitutet konstaterar att förra årets stora skillnad mellan list- och snitträntor på bundna räntor sjunkit kraftigt. Bakgrunden är hårdare konkurrens om bolånekunderna.
“Vi ser helt klart en tilltagande konkurrens om bolånekunderna den senaste tiden inriktad på särskilt de bundna boräntorna. För den som kombinerar lån till rörlig och bunden ränta är det viktigt att vara uppmärksam på om det ingår tillfälliga rabatter på den rörliga räntan, om rabatten är förknippad med förbindelser till banken som gör att man indirekt ändå får betala för rabatten på annat sätt, och vad som händer efter att rabatten löper ut”, säger Robert Boije.
En stark signal om den tuffare konkurrensen på bolånemarknaden kom i augusti i år. Det var andra månaden sedan 2011 som en majoritet av de nya bolånetagarna inte valde rörlig ränta.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.