Dagens PS

Allt fler blir uppsagda i Sverige

Varslen ökar i Sverige - även inom kommuner och regioner
Blodtryckskontroll. Möjligen stiger det hos vissa patienter och andra inför att kommuner och regioner nu säger upp fler medarbetare än på 15 år. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 15 okt. 2024Publicerad: 15 okt. 2024

Antalet varsel om uppsägningar ökar markant i Sverige. Nu drabbas även anställda inom kommuner och regioner, när de väljer att skära ned.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det sades en gång i tiden att ”Statens kaka är liten men säker”, ett argument för varför man skulle hålla fast vid en anställning i den offentliga sektorn.

Det gäller inte längre.

Att kakan är liten håller antagligen en och annan facklig förhandlare fortfarande med om – att den är säker kan ingen längre påstå.

”Högsta antalet varsel på 15 år i landets regioner och kommuner” var rubriken i Läkartidningen mitt i sommaren 2024.

Det var med anledning av att offentlig sektor varslat fler om uppsägning än på 15 år.

Dubbelt så många

Under första halvåret 2024 varslades 2 909 anställda i regioner och kommuner om uppsägning.

Det är nästan dubbelt så många som under hela 2023, slår Dagens samhälle fast.

Landets regioner och kommuner har det tufft ekonomiskt och planerar stora neddragningar i år. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen. Varselsiffrorna hittills är de högsta på 15 år.

ANNONS

Störst varsel hade lagts i Region Östergötland där drygt 900 anställda varslats om uppsägning och det då färskaste varslet var från Region Värmland som ville säga upp 100 anställda.

ANNONS

Senaste nytt

Underskott orsaken

Det vanligaste skälet till uppsägningar är underskott i budgeten, vilket i sin tur kommer sig av att regioner och kommuner i dag gärna låtsas befinna sig på en marknad och därmed kan gå med ”vinst” eller ”förlust”.

Även på den privata arbetsmarknaden ökar varslen i Sverige. När Arbetsförmedlingen nu redovisar siffror för september 2024 visar de inte bara att vi får fler långtidsarbetslösa i Sverige, utan även fler varslade.

16 procents ökning

Under september varslades 7 581 personer om uppsägning, en siffra som kan jämföras med 6 548 under september 2023.

I fokus just nu är de stora varslen hos Northvolt i Skellefteå där företaget vill sparka 1 600 anställda och varslat dem om uppsägning.

Även Telia (börskurs Telia) har flaggat för stora uppsägningar genom att lägga varsel. 4 september kom beskedet att Telia vill minska sin personal med 3 000 anställda och att 1 400 av de medarbetare man vill sparka finns i Sverige.

Telia hade då redan varslat 455 personer under 2024 och vill att övriga tjänster ska ha försvunnit 1 december i år, enligt SVT.

ANNONS

Läs mer:

Fler långtidsarbetslösa i Sverige. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]