Arbetslösheten bland 55-plussarna har klättrat till rekordnivåer och biter sig fast – bara pandemin var värre.
Allt fler äldre arbetslösa: Högsta sedan pandemin
Mest läst i kategorin
Det ser mörkt ut på arbetsmarknaden för Sveriges äldre.
Under december 2024 var 75 445 personer över 55 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen – den högsta siffran sedan pandemin och nästa högsta på hela 2000-talet. Det motsvarar 20 procent av alla inskrivna arbetslösa, detta enligt siffror som News55 tagit del av.
“Antalet inskrivna arbetslösa som är över 55 år har ökat under de senaste arton månaderna”, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i en intervju med nyhetssajten.
Läs mer: Högsta arbetslösheten på tre år. Realtid
Svagare konkurrensförmåga
Enligt Emil Persson är det en kombination av lågkonjunktur och långsiktiga trender som gör att äldre drabbas hårdare än andra åldersgrupper. Även om arbetslösheten generellt har sjunkit tillbaka till förpandemiska nivåer, har den för äldre fortsatt att ligga kvar på en hög nivå.
“Detta beror delvis på att gruppen har ökat som andel av den arbetsaktiva befolkningen. Men det beror också på att personer över 55 år har en svagare konkurrensförmåga på den svenska arbetsmarknaden”, berättar han.
Senaste nytt
Pensionsreformer pressar äldre
Ytterligare en bov i dramat är den höjda pensionsåldern, vilket gör att fler förväntas stanna kvar på arbetsmarknaden längre. Det innebär att fler äldre än tidigare står utan arbete och därmed också skrivs in som arbetslösa.
“Att pensionsåldern har höjts är ett exempel på en reform som leder till att fler äldre är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen”, säger Emil Persson.
Åldersdiskriminering?
Marcus Löwing, även han arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, pekar på diskriminering som ytterligare en möjlig förklaring.
Antalet anmälningar till DO, Diskrimineringsombudsmannen, för åldersdiskriminering har nämligen ökat kraftigt de senaste åren.
“Det finns studier av till exempel Delegationen för senior arbetskraft som visar att sannolikheten att bli kallad till intervju kan falla redan vid 40 års ålder”, säger Löwing till Arbetsvärlden.
Trots Arbetsförmedlingens prognoser om att arbetslösheten generellt kan dämpas under 2025, ser framtiden för äldre arbetssökande fortsatt dyster ut.
“Vi riskerar att fler äldre kommer fastna i längre tider av arbetslöshet på längre sikt”, avslutar Löwing.
Läs också: Åldersdiskriminering: 34-åring “för gammal”. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.