Dagens PS

Akademiker till ingen nytta - fel kunskaper för jobb

Akademiker till ingen nytta - fel kunskaper för jobb
Det gäller att välja en inriktning som efterfrågas av arbetsgivarna enligt Håkan Regnér, chefsekonom på Saco. Foto: Saco/Knut Capra Pedersen
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 16 aug. 2022Publicerad: 15 aug. 2022

Det kan se bra ut med en akademisk utbildning, men garanterar inte jobb med hög lön och status. Nu måste högskolorna se över sitt utbud, och anpassa sig till vad arbetsmarknaden kräver.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är inte säkert att en lång utbildning på hög nivå ger jobb. Högskolornas utbud motsvarar inte det som efterfrågas på marknaden, och de högutbildade akademikerna tjänar sämre.

Enligt en ny rapport från Saco har lönepremien, vilken utdelning en högre utbildning ger på arbetsmarknaden, stadigt minskat sedan millennieskiftet.

Ny teknik, nya jobb

”It-kris, finanskris och corona-kris har påverkat flera branscher inom framför allt privat sektor”, skriver Saco i sin rapport. ”Det kan ha medfört strukturella förändringar som i kombination med teknisk utveckling kan ha skapat nya tjänster och förändrade kompetensbehov.”

Enligt Tidningen Näringslivet är nästan 45 procent av dem som finns på arbetsmarknaden högskoleutbildade.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Viktigt att välja noga

“Utbildning är alltid bra men valet av inriktning är avgörande”, säger Håkan Regnér, chefsekonom på Saco till Tidningen Näringslivet.

“Den som väljer en högskoleutbildning som inte efterfrågas måste gå in på jobb som kräver lägre utbildning där lönerna är lägre”, fortsätter han.

Löneskillnaderna krymper

ANNONS

Inom den privata sektorn har andelen med högre utbildning ökat allra mest enligt Sacos rapport. Där har den ökat med nära 90 procent. Inom statlig sektor är den siffran 58 procent.

Däremot har lönepremien i de båda sektorerna minskat med 16 procent.

Krävs förändring av utbudet

Det gäller alltså att se till att välja utbildning efter det som efterfrågas på arbetsmarknaden. Under 2000-talet har yrkeshögskolorna vuxit som svampar ur jorden, och anpassats efter det som arbetsgivarna söker.

“Högskolan skulle behöva vara lite mer på tårna och fylla utbildningar med innehåll som bättre matchar behoven på arbetsmarknaden”, säger Håkan Regnér enligt TN.

“En sådan utveckling måste ske.”

Läs även: Ta det lugnt så tjänar du mer(och lever längre) 

Läs även: Hur kan personal inom Life Science förberedas för framtiden? 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]