Dagens PS

AI och privatekonomi – nu står bankerna inför ett vägskäl 

AI
Fler unga använder AI för att fatta ekonomiska beslut (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 28 apr. 2025Publicerad: 28 apr. 2025

Allt fler unga svenskar använder AI för att fatta beslut om sin privatekonomi. Samtidigt varnar Finansinspektionen för riskerna. Frågan är hur bankerna ska möta utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Felicia Schön
Spela klippet

Så förvandlar du din skatteåterbäring till årets investering

25 apr. 2025

Redan i fjol visade en undersökning från Visa att unga svenskar är redo att anförtro sin ekonomi till AI. Bland annat skulle nästan 40 procent av de mellan 18 och 34 år sätta sin tillit till AI för att hantera en låneansökan.

Några månader senare visar en undersökning från Finansinspektionen att unga i allt större utsträckning använder AI för att fatta ekonomiska beslut. Till exempel kan en av tre i gruppen 20-29 tänka sig att fatta beslut kring sitt långsiktiga sparande baserat på råd från AI. 

Myndigheten uttrycker nu oro över att tekniken används utan att riskerna förstås, vilket kan leda till osäkra beslut.

Var medveten om riskerna 

“Vi ser att allt fler konsumenter söker finansiell information på nya sätt. Då är det viktigt att vara medveten om riskerna. Nya trender uppstår hela tiden, men som konsument är det ofta bra att hålla huvudet kallt och skynda långsamt. Du ska aldrig investera i något som du inte fullt ut förstår”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, i ett pressmeddelande

Samtidigt pekar mycket på att utvecklingen är svår att stoppa. 

För unga är det naturligt att söka snabb och lättillgänglig information för att få bättre koll på sin ekonomi, det konstaterar den digitala banken Lunar

Läs även: Finansinspektionen: Fråga inte AI om bästa investering. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Bankerna måste guida utvecklingen

ANNONS

Banksektorn står nu inför ett viktigt val: att förhålla sig passiv – eller att ta ett aktivt ansvar för hur AI används i privatekonomin, menar Lunar. 

Det handlar inte om att erbjuda AI-rådgivning, utan om att utveckla säkra och ansvarsfulla verktyg som hjälper kunder att förstå sin ekonomi bättre. 

“Banksektorn halkar efter i den snabba teknikutvecklingen – och valet att agera eller stå passiv har aldrig varit viktigare”, skriver Lunar. 

Bankerna riskerar halka efter

Att banksektorn måste agera bekräftas även internationellt.

Ronit Ghose, global analyschef för bank och fintech på Citi, varnar för att storbanker kan bli omsprungna av snabbfotade fintech-bolag om de inte anpassar sig till AI-revolutionen.

“Tar det för lång tid missar de tåget och blir snabbt mindre aktuella”, säger han till Dagens Industri.

Han spår också att alla privatpersoner inom några år kommer ha en personlig AI-rådgivare som hjälper till med allt från bolån till investeringar – något som ställer helt nya krav på bankernas tjänsteutbud.

Säkrare AI 

ANNONS

Lunar har själv utvecklat AI-funktioner som analyserar användarnas inkomster, utgifter och transaktioner för att ge insikter om konsumtion, sparmönster och möjliga förbättringsområden.

För att minimera risken för felaktig information är Lunars AI tränad på verifierade källor inom privatekonomi. Till skillnad från breda AI-verktyg som ChatGPT, som kan “hallucinera” och ge felaktiga svar, bygger Lunars AI på specialiserad kunskap och varje användares egen data.

Målet är att ge relevanta och pålitliga insikter, utan att användarna riskerar att basera beslut på fel information.

Utvecklingen går snabbt bland Lunars egna kunder:

  • Nästan 30 procent av aktiva användare interagerar varje månad med någon AI-funktion.
  • 149 000 användare i Danmark, Sverige och Norge har använt bankens AI-verktyg.

Från varningar till möjligheter

Lunar vill bredda diskussionen om AI inom privatekonomi. Fokus bör inte enbart ligga på riskerna, utan också på hur tekniken kan stärka ungas ekonomiska självförtroende.

I takt med att AI blir en självklar del av unga människors liv blir det allt viktigare för banksektorn att agera – och göra det på ett sätt som bygger förtroende.

Läs också: Finansinspektionen ställer krav på bankerna: Konton till fler. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS