Den ryske oligarken Roman Abramovitj hade byggt upp ett företagsimperium med London som bas, där han var en av stadens mäktigaste män. Sedan kom kriget i Ukraina.
Abramovitjs "Roman Empire" i London faller i småbitar
Mest läst i kategorin
Roman Abramovitj gjorde sig allmänt känd bland engelsmännen när han köpte fotbollsklubben Chelsea FC 2003, och pumpade in pengar i laget som gick från att ha ekonomiska problem och en mittenplacering i tabellen till att värva stjärnspelare och vinna ligan inom något år. Klubben etablerade sig som en storklubb som kunde vinna titlar både hemma i Premier League och ute i Europa.
“Han revolutionerade fotbollen eftersom han var den första utländska ägaren att engagera sig i en fotbollsklubb som en trofétillgång”, säger Kieran Maguire, lektor i fotbollens finanser vid University of Liverpool, till Bloomberg.
Gruv- och ståljätten rasade 87 procent
Oligarken tvingades att sälja fotbollsklubben i våras, efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari. Abramovitj är också största ägare i det ryska gruv- och stålbolaget Evraz som är noterat på Londonbörsen. Efter Rysslands invasion rasade aktien 87 procent innan tillgångarna helt blev frysta. Abramovitj kan inte sälja sin andel så länge sanktionerna mot honom finns kvar.
Dessutom har hans lyxiga bostäder och fastigheter, som hans herrgård i lyxiga Kensington och en vindsvåning i Chelsea Waterfront, stoppats från att säljas så länge Abramovitj har brittiska sanktioner mot sig, och alla pengar han haft i landet är frysta. Före kriget beräknades hans London-baserade tillgångar vara värda runt 4 miljarder brittiska pund, motsvarande 49 miljarder svenska kronor.
Abramovitj inte längre välkommen i väst
Han har också lyxbostäder i Frankrike som också beslagtagits, samt superyachter och privatflygplan som just nu är föremål för en juridisk kamp i USA om påstådda överträdelser av sanktioner, skriver Bloomberg. Europas gamla favorit-oligark är inte längre välkommen i västvärlden.
“Även i det osannolika scenariot att sanktionerna hävs, kommer det att bli mycket svårt för honom att hitta en väg tillbaka till Storbritannien och Europeiska unionen. Han kan behöva bygga upp sitt imperium någon annanstans”, säger Liana Semchuk, underrättelseanalytiker för Europa och Asien på rådgivningsföretaget Sibylline i London.
Läs även: Roman Abramovitj tros äga fem superyachter
Läs även: Abramovitj – 66 miljarder i misstänkta tillgångar frysta på Jersey
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.