Idag tar 90 procent av alla hyresgäster som hyr ut sin hyresrätt i andra hand otillåtet mycket betalt. Överhyra drabbar svaga grupper. Det skriver juristbyrån Orimlig hyra i ett pressmeddelande.
90 procent tar överhyra från andrahandsgäst
Mest läst i kategorin
Problemen på bostadsmarknaden med lågt utbud av lägenheter och hög efterfrågan på bostäder har skapat goda möjligheter för hyresgäster att tjäna stora pengar på att hyra ut sina lägenheter i andra hand, konstaterar organisationen. Idag betalar nio av tio andrahandshyresgäster för mycket i hyra.
Enligt en studie från 2016 betalades i hela riket i genomsnitt 52 procent för mycket och i Stockholm 104 procent för mycket.
”Lagen är tydlig: det är inte tillåtet att ta ut en högre andrahandshyra än vad hyresgästen själv betalar. En del av våra skattepengar går till att hålla hyrorna på en rimlig nivå. Det blir därför fel i dubbel bemärkelse när hyresrätten används som inkomstkälla för förstahandshyresgäster”, säger Alban Dautaj, VD på Orimlig Hyra.
Det är den skattefria vinsten som driver fram beteendet, menar Dautaj, som konstaterar att många som borde lämna sin hyrelägenhet sitter kvar på kontraktet bara för att kunna hyra ut..
”De som främst drabbas av den ickefungerande hyresmarknaden är resurssvaga grupper så som unga, nyanlända och andra individer som försöker etablera sig i samhället”, säger Alban Dautaj.
Som exempel på hur det kan se ut nämner byrån ett fall där andrahandshyresgästen under ett antal år betalade 225 000 för mycket till den som hade förstahandskontraktet.
En kvinna som var bosatt utomlands behöll sitt förstahandskontrakt och tjänade under åren 2019, 2020 och 2021 in dessa pengar på att ta just överhyra.
”I maj 2020 fick hennes första hyresgäst tillbaka 101 200 kr. Trots detta fortsatte kvinnan att hyra ut lägenheten till en otillåten överhyra”, skriver Orimlig Hyra.
Läs också:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.