Dagens PS

9 av 10 föräldrar sparar till sina barn

föräldrar barn
Enligt en ny rapport sparar så många som nio av tio föräldrar till sina barn och färre väljer sparkonto än tidigare. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 06 dec. 2021Publicerad: 06 dec. 2021

Enligt en ny rapport sparar så många som nio av tio föräldrar till sina barn och färre väljer sparkonto än tidigare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt rapporten som Kantar Sifo Prospera utfört åt Fondbolagens föreningen uppger hela 90 procent av de föräldrar med barn under 18 år och som deltagit i undersökningen att det finns ett sparande till barnen.

I fjol uppgav 86 procent det, så det har skett en liten ökning och 84 procent uppger att de behållit sitt sparande till sina barn på samma nivå som tidigare trots coronakrisen.

Enligt siffrorna har 12 procent till och med ökat sitt sparande till sina barn.

Sju av tio föräldrar har ett fondsparande till barnen, 42 procent har pengarna på sparkonto och 17 procent uppger att de sparar i aktier till sina barn.

Bra att fler väljer bort sparkonto, tycker sparekonomen

En klar majoritet, 86 procent, har ett månadssparande, framgår det vidare.

“Något färre sparar på sparkonto i årets mätning, vilket är bra. Eftersom ett barnsparande vanligtvis är väldigt långsiktigt är det fördelaktigt med en exponering mot de finansiella marknaderna för att öka chansen till högre avkastning. Det är svårt att tajma marknadernas upp- och nedgångar, men ett regelbundet månadssparande i fonder är ett utmärkt sätt att sprida riskerna. Om man i stället sparar på ett sparkonto med nollränta kommer värdet på sparandet urholkas med tiden på grund av inflationen”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening. i ett pressmeddelande.

Vanligast (38 procent) är ett sparande på upp till 50 konor i månaden till barnen, medan drygt en fjärdedel av föräldrarna uppger att de sparar 1 000-1 999 kronor per månad.

“Ett månadssparande på 500 kronor per månad i en fond kan resultera i ett riktigt bra bidrag till exempelvis en insats till första lägenheten. Med en genomsnittsavkastning på 8 procent per år i 18 år skulle barnet ha över 230 000 kronor på sin myndighetsdag”, säger Johanna Englundh.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Så sparar föräldrarna till sina barn:

Investeringssparkonto (ISK): 51 procent

Direktsparande i fonder: 35 procent

Kapitalförsäkring: 15 procent

Fler föräldrar (74 procent) uppger att de sparar till sina barn på separata konton än förra året (70 procent).

“Att spara på ett ISK är fördelaktigt för de flesta, men det är viktigt att fundera på om du ska spara i ditt eget eller barnets namn. Om du vill ha möjligheten att kontrollera när barnet ska få tillgång till sparandet, och inte riskera att det går till nöjen och sådant du inte har tänkt, kan det vara en bra idé att spara i eget namn”, säger Englundh.

Fler män än kvinnor sparar i aktiefonder

66 procent av föräldrarna sparar i aktiefonder och 31 procent i räntefonder, en liten riskjustering från 2020 då 70 procent sparade i aktiefonder och 28 procent i räntefonder.

Ungefär lika många män som kvinnor sparar till sina barn i räntefonder, medan betydligt fler män (77 procent) än kvinnor (55 procent) väljer att spara i aktiefonder.

ANNONS

Sju av tio föräldrar med vuxna barn svarar att pengarna som de sparat till barn använts som det var tänkt. Vanligast är att sparpengarna går till boende och därefter kommer körkort.

Läs även: Så blir ditt barn miljonär – läs Buffetts tips

Läs mer: Spara pengar med regeln om en procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS