De blir svårare med ekonomin för hushållen 2023, Maten blir dyrare, och bolåneräntorna också. Men det finns knep för privatekonomin.
5 tips för din privatekonomi 2023
Mest läst i kategorin
Allt fler i USA jobbar dubbla jobb för att få ihop sin privatekonomi, skriver CNBC. Det är en metod som kan göra stor skillnad för den som inte bara vill slippa oroa sig för räkningarna, utan också bygga upp en buffert för oväntade utgifter. Ändå är det svårt att få pengarna att räcka till och många klarar det knappt från en lönedag till nästa.
Det troliga är att din privatekonomi för varje månad omkullkastats av de ökande utgifterna för bilen, huset, maten och allt däremellan.
Men det finns några knep för dig även om du inte känner för att göra som amerikankerna, och gå till ytterligare ett till jobb efter att din ordinarie arbetsdag är slut.
För det första
Budgeten du gjorde innan inflationen slog till på bred front under våren 2022 är troligen helt värdelös.
Inflationen har blivit en ovälkommen följesven när du betalar elräkningen, bensinen eller livsmedlet i matbutiken.
Samtidigt minskar den svenska kronans köpkraft vilket gör att du får allt mindre för din knapra löni förhållande till vilka varor du kunde få för ett år sedan.
Ett hushåll som tjänar 1 miljon i lön och andra inkomster per år, har i snitt tappat över 100 000 kronor i köpkraft.
Sätt dig ner tillsammans med din eventuella partner i hushållet, och gå igenom vilka utgifter ni har. Kanske kan ni se över om vissa utgifter kan minskas eller om det finns avdrag att göra på skatt och andra utgifter som ni missat?
För det andra: Netlflix eller Hbo
Säg upp onödiga tjänster, dra åt svångremmen när det gäller sånt som ni kan få billigare eller vara utan – och hör av dig till de som erbjuder tjänster du behöver. Kanske kan de ge ett lägre pris? Annars ligger de och tynger ner privatekonomin helt i onödan.
CNBC ger tipset att exempelvis se över abonnemang för tevekanaler ni egentligen inte kollar på eller lika gärna kunde vara utan.
För det tredje: Betala tillbaka på kreditkortet
Många har skulder på kreditkort och andra mindre lån som skulle kunna betalas av, men som ligger och tickar på med räntor långt över det nödvändiga. Det skadar din privatekonomi.
Många konsumentlån och kreditkort har rörliga räntor, och om det är en vana du plockat upp tidigare så är det inte säkert att det kostar lika lite fortfarande.
Då kan det vara bättre att flytta över skulderna till ett annat lån som du sedan kan beta av till lägre ränta, istället för att gå mnad efter månad och betala högre ränta än nödvändigt.
För det fjärde: Städa dina finanser
För över ditt sparande till ett isk-konto och låt dina pengar jobba åt dig. Räntan på ett sparkonto kan vara mellan 0 och 3 procent. Samtidigt är inflationen nästan 10 procent. Det gör att dina pengar i den här takten tappar en tiondel i värde varje år som tiden går. Se till att dina sparpengar får jobba åt dig istället, genom att investera dem i aktier, fonder och guld exempelvis.
Du kan också titta på dina bankkostnader. Det finns banker som tar betalt för att hålla i dina pengar, och det finns de som inte tar betalt. Tipset är att inte använda de som tar betalt, skriver CNBC.
Sist men inte minst:
Sluta slösa. Under sötebrödsdagarna kunde man komma undan med spontana impulsköp och privatekonomin gick ändå runt. Om du hamnat i en ond spiral där du går till butiken för att sedan handla spontant, eller gillar att nätshoppa så är tipset att sluta upp med det. Stäng av rabatt-notiserna i mobilen och smsreklamerna också. Butikerna gör allt för att få dina surt förvärvade pluringar. Gå inte på fällan, gå inte in “för att titta” i stora butiker och avinstallera de nätshoppingappar som du vet att du inte behöver.
Läs mer om privatekonomi:
Nya elchockar kan komma inom kort
Skuldberget lika stort som hela BNP – bara i bolån
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.