Dagens PS

39 år för drömhemmet: "Som en knarkarkvart"

39 år för drömhemmet: "Som en knarkarkvart"
Mardrömslägenheten ligger i centrala Göteborg (Foto: Helena Landstedt/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 06 nov. 2024Publicerad: 06 nov. 2024

Hon la 39 års kötid på det som skulle bli hennes drömlägenhet. Nu kämpar hon för att få byta – men det är lättare sagt än gjort.

ANNONS

Mest läst i kategorin

När det regnar blåser det in vatten genom fönstret och fönsterbrädorna har blivit så fuktskadade att de sväller upp som svampar.

Ändå krävdes det både blod, svett och tårar för Jeanette Magnusson att bli godkänd för ett byte. Detta rapporterar Hem & Hyra

“En knarkarkvart”

Eftersom pandemin satte stopp för visningar hade Jeanette och hennes sambo endast två bilder av bostaden att gå på. Men den såg lovande ut. 

När de fick nyckeln från den tidigare hyresgästen, som hade blivit uppsagd för olovlig andrahandsuthyrning, fick de en chock.

“Det såg ut som en knarkarkvart. Hade jag fått gå på visning hade jag vänt i dörren”, säger sambon Jim.

ANNONS

Senaste nytt

Allergi, mögel och evighetsrenoveringar

Listan på renoveringar är lång – ny parkett, nya tapeter, lagade hål i väggarna och byte av vitvaror. Ändå kvarstår problemen med bland annat fuktskador i väggar och köksbänkar som kollapsar. 

Paret har under sina tre år i lägenheten fått träffa otaliga hantverkare.

ANNONS

“Jag vaknar varje dag med astma. Förra veckan var mina ögon helt igensvullna på morgonen, det kliade i hela munnen och jag kunde inte andas. Så fort jag går ut så lättar det efter någon halvtimme. Det har varit så i 6–7 månader nu, det tär på en”, säger Jeanette.

Svårt att byta

Jeanette har vänt sig till hyresvärden Poseidon för att få hjälp att byta bort sin olycksdrabbade lägenhet. Men där fick hon kalla handen.

Problemet är på intet sätt unikt. En granskning från Hem & Hyra visar att, trots att intresset för lägenhetsbyte är stort, är det många som får nobben. 

2017 var det drygt 25 procent av hyresgästerna som fick igenom sitt byte. 2022 hade den siffran sjunkit till 14. 

Samtidigt rapporterar SVT att intresset för lägenhetsbyte är rekordstort. Många har helt enkelt inte råd att bo kvar.

“Att kunna byta sin hyresrätt har varit en möjlighet och en fördel med att ha en hyresrätt men den möjligheten begränsas mer och mer. Samtidigt som det blir svårare att byta talas det om att det är viktigt att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det går inte ihop”, säger Susann Wikström, processjurist och före detta chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

Hårda regler 

2019 skedde flera lagskärpningar som bland annat gjorde det svårare att byta lägenhet. 

ANNONS

Idag krävs det “beaktansvärda skäl för byte”. Det innebär antingen ändrade familjeförhållanden, jobb eller studier på annan ort, väsentligt bättre standard eller väsentligt ändrad ekonomi. 

I Jeanettes fall slutade det hela, efter 3,5 års kämpande, till slut väl. Strax innan Hem & Hyras artikel ska gå i tryck skriver Poseidons distriktschef ett mail: 

”Vi har beslutat att vi kommer godkänna ett direktbyte om hon ansöker om det under förutsättning att personen hon vill byta med är godkänd”. 

Läs också:

Barnfamiljer bor med mögel och möss. Dagens PS

Larmet: Här vill var fjärde byta jobb. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS