Dagens PS

12 år senare: Då får sjuka mer pengar 

Sjuka får mer pengar
“Det är med stolthet vi ökar tryggheten för ekonomiskt pressade människor”, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist (Foto: Samuel Steén/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Det handlar förvisso inte om alla som är för sjuka för att arbeta, utan om en sisådär 4 000 personer. Från januari 2026 kan dessa få lite mer i plånboken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringens förslag är att sjukpenning i särskilda fall, som den kallas, höjs med 70 kronor per dag. Det är drygt 2 100 kronor per månad.

“Nu genomförs äntligen en viktig förstärkning för personer med sjuk- och rehabiliteringspenningen i särskilda fall. Ersättningen har inte höjts sedan 2012 och rör en särskilt utsatt grupp”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje

Inte höjts sedan 2012 

Höjningen är med sina 44 procent förvisso rätt kraftig – men den görs också från en väldigt låg nivå. 

Till skillnad från många andra bidrag räknas sjukpenningen nämligen inte upp varje år för att hålla jämna steg med prisutveckling. Det är också anledningen till att den inte har höjts på 12 år.

“På den tiden kostade en liter mjölk 8 kronor. I dag kostar den ungefär 15 kronor. Efter att ha lämnats oförändrad i tolv år ligger det här stödet därför under existensminimum”, skriver Aftonbladets Fredrik Rundkvist

ANNONS

Senaste nytt

Stöd som släpar efter inflationen

Regeringen föreslår en höjning av ett gäng andra stöd också. 

Rehabiliteringsersättningar, boende– och barntillägg för utsatta grupper justeras uppåt för att kompensera för inflationen. 

ANNONS

I flera fall har dessa stöd stått stilla i åratal, precis som sjukpenningen i särskilda fall, som inte höjts sedan den infördes av Reinfeldts regering 2012. 

“Det är med stolthet vi ökar tryggheten för ekonomiskt pressade människor med långvarig sjukdom”, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist. Hon tillägger: 

“När vi stärker sjuka människors strama månadsbudget betyder det särskilt mycket för ensamstående föräldrar som har låg eller ingen sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och inte kan arbeta fullt ut”. 

Sjukpenning i särskilda fall

Du kan få sjukpenning i särskilda fall om du:

  • har låg eller ingen sjukpenninggrundande inkomst (SGI)
  • har skyddat din rätt att få sjukpenning till exempel genom att arbeta eller vara anmäld på Arbetsförmedlingen 
  • är så sjuk att du inte kan söka arbete eller ta ett arbete. Du måste vara sjuk minst 25 procent av tiden som du skulle ha sökt arbete eller arbetat
  • är försäkrad i Sverige

Källa: Försäkringskassan

Läs också:

2 300 miljarder: Hit går dina skattepengar. Dagens PS

Tills pengarna skiljer oss åt – en överlevnadsguide. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]