Bad Bets, en podcast från Wall Street Journal, berättar i sin första säsong om Enron, energibolaget vars kollaps 2001 skakade USA och finansvärlden.
Enron: Bedrägeriet som skakade Wall Street
Mest läst i kategorin
Runt var 20-25:e år har marknaden haft stora skandaler med företagbedrägerier, introducerar Wall Street Journal sin nya podcast med att konstatera. Så det borde vara dags snart. Podcasten handlar naturligtvis om just en sådan skandal, för 20-25 år sedan.
“Alla tyckte om att säga hur bra Enron var, men de var en total och fullständig bluff”, säger Grey Davis, tidigare guvernör i Kalifornien.
Han talar om inte bara om företaget som kollapsade och gick i konkurs på grund av att företagets bokföring och ekonomi var en bluff, utan också om bolagets roll i Kaliforniens energikris som kostade miljarder dollar och lämnade hundratusentals invånare i staten bokstavligen i mörker.
Rankades som mest innovativa bolaget
Houston, Texas-baserade Enron var hade vid millennieskiftet en av de hetaste aktierna på Wall Street. Mellan 1990 och 1998 växte man bara marginellt mer än börsen. 1999 steg aktien 56 procent och år 2000 med 87 procent.
Enron var en framgångssaga som hyllades av många, och rankades dessutom som det mest innovativa stora företaget i USA i Fortune Magazines prestigefulla sammanställning.
Men under 2001 uppdagades det att Enron genom använda kryphål i redovisningen och dålig finansiell rapportering dolde miljarder dollar i skulder från misslyckade affärer och projekt. Finanschefen Andrew Fastow och flera andra chefer vilseledde Enrons styrelse och revisionskommitté och pressade revisorn att ignorera frågorna.
Nyckelpersoner kring härvan intervjuas
Bad Bets berättar historien om den då största konkursen i USA:s historia genom intervjuer med nyckelpersoner i historien om Enron, bland annat Wall Street Journals egna reportrar som var med och avslöjade skandalen.
I det första avsnittet blottar Enrons vd Jeff Skillings avgång de första sprickorna i Enrons fasad.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.