Tid bör inte slösas bort utan tas tillvara. Samtidigt är det inte värt att arbeta ihjäl sig, livet ska hinnas njutas också. Bill Gates vet vad han pratar om och delar gärna med sig av några succékantade livstips. Bill Gates fyllde 69 år under måndagen. Han är dock inte som vilken 69-åring som helst, utan …
Att byta karriär mitt i livet är ett steg som många drömmer om, men få vågar ta. Men det går. För många svenska chefer kommer tankarna om en nystart när karriären nått sin höjdpunkt, då vad som verkligen betyder något i arbetslivet blir starkare. Enligt en undersökning i tidningen Chef vill över 65 procent av …
Det är viktigt att vi omger oss med rätt människor för att karriären ska flyta på smärtfritt. Ett experttips är därför att rangordna dina kollegor så att du lättare kan nå dina mål på jobbet. Det handlar givetvis om teamarbete på arbetsplatserna för att arbetet ska flyta på friktionsfritt. Det där teamet som vi omger …
Blunder. Tabbe. Tavla. Klavertramp. Malör. Eller bara magplask. Ett misslyckande kan beskrivas på otaliga vis och svida något ofantligt. Så varför inte vända alla dessa felsteg till en vinst? Dags att sluta gräma sig? Ja, åtminstone om vi ska tro experterna, som menar att även den mest nesliga av förluster kan driva innovation och framgång …
Det är lätt att snabbt tappa humöret när man känner sig överkörd i en diskussion. Experterna vill dock att vi tar en välbehövlig paus och samlar våra tankar. Istället för att snabbt hugga tillbaka, vilket är ett vanligt sätt att agera när vi känner oss trängda, bör vi ta ett steg tillbaka. Ta en paus. …
Att arbeta på stora bolag med många anställda handlar om att bli ett med teamet. Du måste snabbt hitta din egen plats och lista ut hur du ska förbättra helheten – och därmed bli en oersättlig resurs. Att bara köra sitt eget race på stora bolag fungerar inte. Det handlar om ett team, där du …
Tänk om rätt svar på en enda fråga visade sig vara en garanti för att du skulle knipa ditt drömjobb? Så kan det mycket väl vara – enligt vissa. Snabba lösningar brukar sällan vara svaret när vi söker jobb. Vem har till exempel inte ställts inför: “berätta om dig själv” under arbetsintervjun. En öppen, men …
Att vara gift med jobbet är en sak, och kanske inte att rekommendera. Så hur är det att vara så tätt sammankopplad med sin parhäst på jobbet att det nästan känns som ett äktenskap? Arbetsmarknaden kryllar egentligen av dem. Karismatiska radarpar som avslutar varandras meningar, och till synes sömlöst kompletterar varandra som vore de Piff …
Det kan vara obekvämt att fråga efter högre lön. Men det lönar sig, och det finns även frågor du kan ställa som inte går direkt på sak – men ändå leder till mer pengar på kontot. Det kan kännas obekvämt att be chefen att höja lönen. Därför väntar många till in i det sista med …
Drömjobbet. Hur skulle du definiera det, och när du väl gjort det – hur ska du landa det? Tillåt oss gå händelserna i förväg och lösa det åt dig. Det finns drömjobb och så finns det drömjobb. Du vet, de där knegen som möjligen låter lite för bra för att vara sanna. Likväl klår de …
Att bygga förtroende i relationer är viktigt oavsett om det handlar om personliga eller professionella sammanhang. Men hur? Många tror att förtroende skapas genom att man visar sig stark, oberoende och självsäker – men faktum är att ett av de mest effektiva sätten är att visa sårbarhet – och att våga be om hjälp. Genom …
Det finns en särskild generation som är kända för sin starka arbetsmoral, hängivenhet och beslutsamhet. Framförallt inom arbetslivet. Dessa individer har varit lojala mot sina arbetsgivare, arbetat hårt och ofta prioriterat jobbet över allt annat. Men vad händer när den lojaliteten inte återgäldas av arbetsgivarna? Många i denna generation har fått uppleva uppsägningar, omstruktureringar och …
När det är viktigare än någonsin att vara produktiv och effektiv, är det lätt att fastna i en ständig kamp för att hinna med vardagen. Men det finns en lösning. Många kämpar med att balansera arbete, familjeliv, vänner och personliga intressen, och det är lätt att känna sig överväldigad av de ständigt växande kraven. I …
Du vill inte vara för kall. Än mindre framstå som okarismatisk. Inte heller tjata hål i huvudet på folk. Så hur ska du egentligen förhålla dig för att uppnå dina mål och göra succé? Du som kan din svenska filmhistoria glömmer aldrig. De numera bevingade orden ur Peter Dalles skruvade relationsdrama “Ogifta par – en …
När du söker jobb är det inte bara dina kvalifikationer och erfarenheter som spelar roll – ditt sätt att samarbeta med andra väger ofta lika tungt. Arbetsgivare söker efter medarbetare som kan bidra till en positiv och produktiv arbetsmiljö, och vissa beteenden kan snabbt signalera att du inte är rätt person för teamet. Det är …
Slå igenom stort, tjäna storkovan och samtidigt uppnå en balans mellan arbete och privatliv, sade du? Det kan du glömma. Att både äta kakan och ha den kvar, är förstås en vacker tanke. Särskilt i en tid då förhållandet mellan jobb och privatliv, kontor och hemarbete och larm om utbrändhet allt jämt är på tapeten. …
I en snabbt föränderlig värld ställs vi ofta inför utmaningar och hinder. Då är det viktigt att vara flexibel och motståndskraftig – eller resilient som det även kallas. Resiliens är en del av den mentala styrkan som hjälper oss att hantera känslor, tankar och beteenden på ett konstruktivt sätt. Som tur väl är alla kan …
Äger du, eller är du ägd? Det är frågan som den passionerade medarbetaren bör ställa sig. Den slutsatsen drar åtminstone den här Harvard-experten, som studerat hundratals högpresterande individer. Sökes: Passionerad doer som älskar att ha många många bollar i luften och ser lösningar i varje hörn. Är det du? Då är du en av många …
Mark Cuban, miljardär och investerare, har alltid varit en frispråkig figur inom både affärs- och medievärlden. Som ägare av Dallas Mavericks och grundare av flera framgångsrika företag, har Cuban ofta setts som en potentiell politisk kandidat. Spekulationerna har varit många om han en dag skulle kunna ställa upp i ett presidentval eller någon annan form …
När Bill Gates startade Microsoft, var hans syn på framgång enkel: skapa riktigt bra mjukvara. Under de första åren låg allt fokus på att göra koden så effektiv och användbar som möjligt. Gates trodde starkt på att persondatorer hade potential att förändra både affärsvärlden och samhället i stort. Detta var på en tid då inte …
Möten är viktiga. Men är verkligen alla det, och hur vinner du den eviga kampen mot klockan? Här kommer goda råd från en vd som knäckt nöten. “Har du fem minuter?” Ja. Du har fått den frågan. Och nej, du har förmodligen inte ens en minut. Likväl är sannolikheten stor att du kommer att svara …
“Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge”. Eller. “Inget är som väntans tider.” Två trösterika sägningar givet hur mycket vi de facto väntar under en livstid. Om det stämmer? Inte alltid. Att vänta är en del av livet. Och som det väntas. Inte sällan ofrivilligt. På bussen. Tåget. Degen. Lönen. Semestern. Så …
Tristessen har redan smugit sig in på nya det jobbet. Är det dags att stanna kvar eller okej att byta jobb igen? Karriärexperterna reder ut. Termen “jobhopping” har blivit en signatur för dagens arbetsmarknad, där särskilt yngre generationer byter jobb frekvent för att snabbt avancera i sina karriärer. Enligt Aftonbladet har dessa generationer lärt sig …
“Den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket”. Javisst är det ett slitet uttryck – men sant. Här är miljardärerna vars karriär hade gynnats av en smula eftertanke. “The richer they are, the harder they fall”, konstaterar Business Insider. Som ett exempel på det, nämner de sedan John Foley, före detta vd för Peloton, …
Oenigheter och argument uppfattas ofta som något negativt som bör undvikas, men så behöver det inte alltid vara. Men Adam Grant, psykolog och professor vid Wharton School, menar att förmågan att effektivt hantera oenigheter är en viktig färdighet som kan stärka relationer och göra oss mer övertygande. Genom att använda tre specifika taktiker kan vi …
Vissa föreställer sig sin publik naken. Andra tar en betablockerare och hoppas på det bästa, men det finns förstås andra knep att ta till. Kostymen är pressad, styrelserummet fullt. In kommer du, taggad till tänderna, med en powerpoint på näthinnan – och alla åhörare i rummet är nakna? Javisst är det knäppt? Kanske fungerar det …
I en tid där distansjobb blir alltmer vanligt, har konceptet att kombinera arbete med resa – en så kallad “workcation” – blivit en dröm för många. Med moderna teknologiska lösningar och flexibla arbetsarrangemang kan vi i dag arbeta från nästan vilken plats som helst, så länge det finns en stabil internetuppkoppling. Men vilka städer erbjuder …
Hur lojal är du ? En gång en stöttepelare på arbetsmarknaden visar en färsk undersökning att lojaliteten där ute hänger löst. Vad nu, tänker du – lönar sig inte lojalitet längre? Vänder vi oss till en hr-expert blir svaret kort och gott: nej. Detsamma om frågan går till en 27-åring, mitt i karriären. “Jag tror …
Hustler eller blyg viol? Oavsett hur bekväm du är med att förhandla är det något du behöver lära dig att bemästra. I synnerhet om du ska slå dig fram i dagens arbetsklimat eller haffa drömjobbet. Med tanke på det mesta i livet är förhandlingsbart borde vi egentligen vara proffs på just det. Likväl är det …
Ny på jobbet? Då vill du verkligen se till att visa framfötterna, arbeta övertid och långa dagar – eller? Kanske har du hört talas om “flitiga Lisa”? Hon är alltid förste man, eller kvinna, på kontoret, och sist med att gå hem. Som av en händelse är hon också den som memorerat samtliga medarbetares födelsedagar, …
Drömmen om att jobba utomlands kan bli verklighet – i södra USA blomstrar framtiden för nyexaminerade med många lovande möjligheter. Efter år av intensivt pluggande kan drömmen om att byta miljö och utforska nya karriärvägar bli nästan överväldigande. Var ska du börja din resa mot första drömjobbet? Ingen panik – vi har gjort jobbet åt …
Tvivlar du på dig själv eller känner sig ofta som en bedragare på jobbet? Då är du är mer framgångsrik än du tror. Osäkerhet och att inte känna sig tillräckligt bra är något vi alla upplever då och då, särskilt på arbetsplatsen, och det kan kännas som en tyngd. Men vad händer om vi istället …
I sängen, soffan eller kanske till och med i badkaret. Nu jobbar vi överallt – och har jobbintervjuer därefter. Men hur proffsigt är det egentligen? Det absolut snabbaste och första misstaget du kan göra om du vill ha ett jobb är att, precis som alltid, komma för sent till anställningsintervjun. Men vad är det största? …
Utmattningsgapet mellan kvinnor och män bekräftas i en ny undersökning. Betydligt fler kvinnor är utbrända och stressade. Detta om något är ett arbetsgivarproblem – som borde generera mer aktivitet. Kvinnor tjänar inte bara mindre än män, generellt sett. De drabbas i högre utsträckning av utbrändhet oxh stress. Ny data bekräftar än en gång att detta …
Få saker svider så mycket som att komma tvåa. Att vara så nära men ändå så långt borta. Men en andraplats behöver inte vara ett nederlag. Det kvittar egentligen i vilken situation du befinner dig. Du kan vara en idrottare som precis missar guldet eller en arbetssökande som faller på målsnöret vid en rekrytering – …
Om du fick välja mellan att ha hög traditionell IQ eller hög EQ, det vill säga emotionell intelligens, vilket hade du valt? Många hade nog valt IQ, men sanningen är att högt EQ kan leda till stora framgångar i din karriär. Hög emotionell intelligens innebär att kunna känna igen, och hantera sina egna, och andras …
Har du en tendens att basunera ut den ena personliga detaljen efter den andra på jobbet? Det kommer inte utan sina risker, menar experten. Att kunna anförtro sig till sina kollegor är förvisso viktigt. Men det gäller att hitta rätt balans mellan att vara personlig och professionell. Hitta balansen i kontorssnacket Att bli vän med …
Har du på senaste tiden börjat fundera över den karriär du valde i början av ditt yrkesliv? Kanske insett att den inte passar dig – eller känner dig sugen på att prova något nytt? Det är inte för sent att sadla om. Trots möjligheterna som finns, håller många fast vid sin nuvarande yrkesroll för trygghetens …
Företag använder allt mer sofistikerade lösningar för hålla koll på jobbfusk som skapar nya sätt att undvika arbete. Men beror konflikten egentligen på att företagen mäter fel saker? Har du skaffat dig en “mouse jiggler” ännu? En dryg hundralapp ger dig ett verktyg som simulerar att du använder din datormus. På det sättet går din …
Karriär och lön. Två viktiga skäl att inte skaffa barn. Nu finns siffrorna på hur många som väljer att vänta med barn av de skälen. Fackförbundet Unionen har låtit Novus göra en undersökning bland unga privatanställda tjänstemän. Ämnet? Barn, lön och karriär. Var fjärde väntar Nu redovisar fackförbundet resultaten, som slår fast könsskillnaderna i svart …
Är du en av dem som kanske får panik, svettas överdrivet mycket och helst undviker att tala inför andra på jobbet på grund av rädsla? Du är knappast ensam, men hur ska du hantera det? Rädslor – alla har vi dem, för olika saker. Många gånger tenderar vi av naturliga skäl även att fly undan …
På väg in i den berömda väggen? Du lever och verkar i en tidsålder där såväl skyhöga resultat som stressnivåer blivit det nya svarta. Nu undrar du kanske hur länge du ska orka? “Jag har så sjukt mycket att göra.” Javisst har du hört den förut. Sagt det själv, och nästan känt att det vilar …
Medarbetare fick bara tre dagar på sig att bestämma om de ville flytta långt bort eller sluta sitt jobb. Nu är irritationen stor mot Patagonia. Patagonia har länge setts som en förebild, både som varumärke och arbetsgivare. Ända sedan början har medarbetarna haft ett stort mått av personlig frihet och många fördelar. Future of Business …
Har relationen med din laptop börjat skapa friktion i din andra, mer mänskliga relation? Arbetsrelaterad stress kan vara en riktig relationstjuv, men det finns knep för att hålla gnistan vid liv. Här är fem strategier. I en tid där Slack-meddelanden tar plats vid familjemiddagen och där e-posten svävar över sängkanten är det lätt att jobbet …
Har glassjätten Ben & Jerrys blivit framgångsrika trots sitt politiska engagemang eller på grund av det? Ta del av framgångssagan bakom det globala glassföretaget, och övertygelsen som varit avgörande, enligt grundarna. Ben Cohen och Jerry Greenfield är inte bara kända för glassar som Chunky Monkey eller Phish Food, men också för sitt progressiva politiska engagemang. …
Grundaren av Google innovation lab, Frederik Pferdt, lärde sina anställda hur man blir redo för och skapar den framtid man vill ha. Nu vill han lära även oss. Pferdt har hjälpt tusentals Googleanställda att tänka framtidsinriktat och innovativt. I mångt och mycket handlar det om inställning och om att träna sin hjärna. Han menar att vem …
Känner du att motivationen sviktar i jakten på drömjobbet? Oroa dig inte, det är helt normalt. Här är några tips för att både snabba på processen och göra sökandet mindre frustrerande. En trög arbetsmarknad med hög konkurrens kan fungera som en riktig bromskloss. Det kan till och med få vårt tankesätt att gå i fel …
Pandemin skapade ett problem för både arbetsgivare och anställd. Företagen ville ha sin personal tillbaka till kontoren, medarbetarna föredrog hemarbete. Nu prövar arbetsgivarna nya lösningar. Utgångsläget för många företag är att anställda ska jobba på kontor det mesta av veckan. Redan förra året gick Amazons ut med kravet på närvaro tre dagar i veckan. Trots …
Jobbannonser som påstår sig erbjuda en “konkurrenskraftig lön” ökar. Så hur ska du göra för att ta reda på hur mycket pengar du egentligen kan förvänta dig av en ny roll? Även om du möjligen får en uppfattning om löneintervallet efter en eller två intervjuer, kanske du inte vill fortsätta i processen om det erbjudna inte …
Är chefstiteln generellt en utdöende art? Givetvis inte, men vissa titlar hänger lösare än andra enligt en färsk sammanställning. Tänk om AI först korpar våra jobb, för att sedan ta över världen och regera den? Javisst, låter det tramsigt. Så har inte heller allt som sagts eller skrivits om artificiell intelligens varit helt nyanserat. Gäller …
Handelshögskolans Center for wellbeing, welfare och happiness inleder ett nytt tio-årigt samarbete med Swedbank och Sveriges Sparbanker i syfte att på djupet förstå sambanden mellan pengar och lycka. I en intervju med Dagens PS ger nu centrets färgstarka professor Micael Dahlen sin syn på vilken evig livsfråga han hoppas det nya banksamarbetet ska ge svar …