Dagens PS

NY Times: USA riskerar att lämnas i sticket

USA:s president Donald Trump anser att Fed lider en fruktansvärd brist på visioner. Den amerikanska ekonomin är stark, anser Trump. (Foto: TT)
USA:s president Donald Trump anser att Fed lider en fruktansvärd brist på visioner. Den amerikanska ekonomin är stark, anser Trump. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 19 juni 2019Publicerad: 19 juni 2019

USA var länge den fria marknadens förkämpe, men efter presidentvalet 2016 blåser förändringens vindar i Washington. Frågan är vad det betyder för den fortsatta globaliseringen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Andra världskriget var det USA som drev på globaliseringen allra mest; ett internationellt utbyte av produkter och tjänster var nyckeln till världsfreden hette det då – i dag är det Donald Trumps handelskrig som gäller, skriver artikelförfattaren Peter S. Goodman i The New York Times.

Medan världen fortsätter att samarbeta för att tillverka komplexa och moderna produkter river Amerikas sittande president sönder frihandelsavtal med såväl gamla allierade som nya supermakter – ett slags bistert “kvitt eller dubbelt”-spel med tullavgifter och handelsförbud.

Trumps handelskrig har påtvingat högre kostnader och mer osäkerhet i den globala ekonomin, skriver Goodman.

“Världen är mer riskfylld i dag, och tillgången till den öppna marknaden är inte längre en garanti”, säger Adam S. Posen, ordförande vid The Peterson Institute for International Economics i Washington.

I Donald Trumps världsbild ska USA utnyttja sin position som den (för tillfället) största ekonomin på planeten för att förhandla fram nya avtal, skriver artikelförfattaren. Problemet är bara att hans bild är omodern och mestadels ren nostalgi, och att fler och fler länder vägrar spela den gode Trump direkt i händerna.

Om USA inte vill delta i den globala ekonomin så riskerar man att bli lämnat i sticket, fortsätter Goodman i artikeln. Det är möjligt att landet skulle kunna klara sig utan de handelsavtal som det så framgångsrikt använt sig av för att bli världens största ekonomi, och bygga alla produkter på hemmaplan – men vill det amerikanska folket verkligen stå för den kostnaden?

Även om de största amerikanska företagen packar ihop sina fabriker utomlands och förlägger allt till hemmaplan så finns risken att de hellre anställer robotar än amerikanska arbetare, menar Goodman.

Den globala marknaden kommer knappast att rasa samman, och globaliseringen kommer att fortsätta – med eller utan USA.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]