Dagens PS

Världsekonomin i chock - vad har vi lärt oss på 15 år?

Världsekonomin
I denna krönika från Gunnar Örn ser han tillbaka på de dramatiska dagarna för 15 år sedan då världsekonomin fick ett hjärtstillestånd och reflekterar till dagens finansiella situation. (Foto: Pixabay)
Gunnar Örn
Gunnar Örn
Uppdaterad: 31 aug. 2023Publicerad: 31 aug. 2023

Om pengarna är blodet i världens ekonomiska kretslopp så är bank- och betalningssystemet pulsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det som hände efter att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers ställde in betalningarna och ansökte om konkurs den 15 september 2008 kan närmast liknas vid ett globalt hjärtstillestånd i världsekonomin.

Drama i kubik

I HBO- dramat  ”Too Big to fail” blir USA:s dåvarande finansminister Hank Paulson uppringd och utskälld av sin franska finansministerkollega Christine Lagarde, sedermera chef för den Internationella Valutafonden IMF, numera chef för den europeiska centralbanken ECB:

“Hur i helvete kunde du låta Lehman Brothers gå i konkurs?” undrar hon. ” Vad sjutton tänkte du på egentligen?

Över hela världen var det många som ställde samma fråga. Särskilt med tanke på vad som hände under dagarna närmast efter.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Världsekonomin frös fast

En stor investmentbank fungerar som motpart i miljontals olika transaktioner mellan banker och företag världen över.

När alla panter och säkerheter plötsligt var frysta i Lehman Brothers konkursbo blev följden något som närmast liknade ett hjärtstillestånd i det globala ekonomiska systemet.

ANNONS

Som ett hjärtstillestånd

Plötsligt vågade ingen bank låna ut pengar till någon annan. Kan Lehman ställa in betalningarna kan alla göra det, resonerade bankirer över hela världen. Hela marknaden för kort- och långfristig utlåning höll på att kollapsa.

Mohamed El-Erian, som då var chef för världens största räntefond PIMCO, beskriver det så här:

”Det viktigaste inslaget i ett finansiellt system är förtroende.
Om förtroendet försvinner, går alla tillbaka till sidlinjen och väntar och ingenting händer.”

Det första som händer är att ingen litar på någon eftersom ingen vet vilka andra människors exponeringar är och därför sänker hela systemet ner, och det är vad som hände under veckan närmast efter Lehmans konkurs.

Stopp i all världshandel

Och när bankerna inte tordes låna ut pengar ens till varandra blev de givetvis ännu njuggare gentemot vanliga företag.

När det plötsligt inte gick att få vanliga handelskrediter längre blev följden ett abrupt stopp i världshandeln. Bergen av fullastade containrar växte i världens hamnar.

Volvo tappade 90 procent

ANNONS

Följden av kreditstoppet blev också att många företag drog i nödbromsen för både produktion och investeringar. För Volvo lastvagnar krympte orderingången på nya lastbilar med över 90 procent i årstakt.

Den första reflexen bland många bolagschefer var att stoppa produktionen och permittera de anställda. Något som hade fått varslen och arbetslösheten att skjuta i höjden.

Fyradagarsvecka blev räddningen

I svensk industri blev fyradagarsvecka en räddning undan massarbetslöshet.

I stället för att friställa en fjärdedel av personalstyrkan kunde företagen i stället låta personalen minska sin arbetstid (och därmed sin lön) med 20 procent.

Till de tidigaste offren för hjärtstilleståndet hörde de tre isländska affärsbankerna Kaupthing, Glitnir och Landsbanki.  

IMF hjälpte till att rädda Island

Den isländska staten tvingades gå in och rädda alla tre, men det visade sig bli lite för dyrt för ett litet land som  Island som tvingades ringa till Washington och  be Internationella valutafonden (IMF) om hjälp för att hålla sig flytande.

Ett liknande öde drabbade Lettland vars inhemska banker också fick akuta problem med sin kortfristiga finansiering.

ANNONS

“Håll systemet igång”

Politikerna lärde sig snabbt läxan: ”Håll banksystemet igång till varje pris! Med skattebetalarnas pengar om så krävs”.

Redan dagen efter Lehmans konkurs gick den amerikanska staten in och räddade försäkringsjätten AIG som också stod på ruinens brant.

Politikerna i Europa följde snabbt efter. Irland var först ut med en generell bankgaranti.

Sverige fick betala med gigantiska nyemissioner

Lettland behövde inte rädda sina största bankjättar Swedbank och SEB. I stället kunde de skicka notan vidare till de svenska moderbankerna på andra sidan Östersjön, som lyckades biffa upp sina kapitalbuffertar med hjälp av gigantiska nyemissioner.

Hjärtstoppet gav också en ny roll åt  “kvasioffentliga” kreditinstitut som till exempeltyska KfW (Kredit für Wiederaufbau) och svenska SEK (Svensk Exportkredit) som trädde in i bankernas ställe när tyska och svenska storföretag behövde akut hjälp med sin kortfristiga finansiering.

Hur klokt var det?

Var det ett klokt beslut att låta Lehman Brothers gå i konkurs? Med tanke på vad som hände omedelbart efteråt är svaret uppenbart nej, men historien är långt ifrån färdigskriven än.

ANNONS

Bankerna får aldrig bli hundraprocentigt säkra på att bli räddade. “Att alltid intervenera är lika vansinnigt som att aldrig göra det”, menar den amerikanske finanshistorikern Charles Kindleberger, en av världens främsta auktoriteter på området.

Bankerna får inte bli bekväma

”Om bankerna får för sig att de kan göra riskfyllda affärer med skattebetalarnas pengar som säkerhet, kan det öppna för ännu vårdslösare kreditgivning i framtiden.”

Ännu har varken USA eller något annat västerländskt land vågat ta risken att upprepa hjärtstilleståndet från hösten 2008.

När skall de ta varningen på allvar?

Det förklarar varför den amerikanska centralbanken Federal Reserve, tillsammans med den amerikanska ”bankakuten” FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) gick in och löste ut Silicon Valley Bank tidigare i år, liksom den schweiziska statens räddningsaktion för den krisdrabbade bankjätten Credit Suisse.

Vi lär alltså få vänta länge innan någon ansvarig myndighet törs ta Kindlebergers varning på allvar.


Läsvärt:


Då införs Euron enligt Göran Persson. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]