Ojämlikheten är utbredd inom e-handeln. Nu har en avhandling kommit om vilka som får betala priset för de stora skillnaderna.
Svensk e-handel ett "klassamhälle"
Mest läst i kategorin
E-handeln är en relativ nyhet som stor och växande del av arbetslivet. Tidigare forskning har visat att e-handeln främst är förknippad med repetitivt arbete och högt tempo.
Men det mesta av den samtidigt begränsade forskning som gjort är gjord i USA och kring Amazons lager.
Nu kommer en ny svensk avhandling. Där granskas fem e-handelsföretag inom husgeråd, elektronik, fritid, apotek och livsmedel.
”Högst aktuellt”
”Frågan om ojämlikhet är högst aktuell inom e-handeln, där snabba och billiga leveranser är så centrala – frågan blir vem som får betala priset”, säger Klara Rydström, forskare i arbetsvetenskap i Luleå som nu disputerar med avhandlingen “Unpacking Online Retailing: The Organization of Warehouse Work and Inequality”.
Ojämlikheten är utbredd – både mellan chefer och arbetare och mellan olika grupper arbetare, utifrån klass, kön och etnicitet, konstaterar Rydström i studien.
Denna ojämlikhet tar sig bland annat i uttryck i vilka arbetsuppgifter olika grupper utför. Även om svensk e-handel anställer 50 procent män och 50 procent kvinnor, finns tydliga könsmönster på arbetsplatsnivå, enligt avhandlingen.
Det finns en föreställning om att kvinnor är mer noggranna och serviceinriktade medan män är bättre på tunga lyft. Avdelningar med tyngre arbete tenderar att vara mansdominerade och här har lagerarbetarna också större inflytande över sitt arbete.
Senaste nytt
Övervakas: ”Jobbigt”
Avhandlingen visar att produktivitetsdata som samlas in, fungerar som en övervakning av lagerarbetarna.
”Många arbetare upplever det som mycket jobbigt att deras hantering av antal paket och varor registreras. De känner sig avhumaniserade och reducerade till siffror”, påpekar Klara Rydström.
En sammanställning från SCB visar att 23 procent av e-handelns anställda är utikesfödda och på stora lager är andelen högre, 32 procent.
Enligt Klara Ryström kan detta förklaras med företagens behov av billig och lättkontrollerad arbetskraft.
”Hårt arbete på e-handelslager kan vara en strategi för den som är i behov av fast anställning för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige”, funderar Klara Rydström.
Läs mer:
Det ljusnar för e-handeln. Dagens PS
Svensk handel: “Temu och Shein fara för Sverige”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.