Dagens PS

Råttproblemen ökar i våra städer

Anticimex Råttsanering Råtrproblem
Råttsaneringen minskar men inte råttproblemen uppger Anticimex. (Foto: Unsplash.)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 01 juni 2020

Saneringen av råttor i Sverige minskade med nio procent 2019 jämfört med 2018, samtidigt ökade de digitala råttfällorna med tolv procent. Det skriver Anticimex i ett nytt pressmeddelande. Samtidigt har råttorna ändrat beteende under coronakrisen. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Traditionella råttsaneringar blir färre men det betyder inte att råttproblemen minskar utan att nya mer effektiva metoder används.– Även om vi förra året gjorde färre traditionella råttsaneringar så är det ingenting som tyder på att råttproblemen har minskat, utan råttorna blir fler när våra städer växer säger, Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Numera finns det metoder med system som övervakar råttornas rörelsemönster och varnar för när nya råttor dyker upp. Detta bidrar till att fällorna blir utplacerade på rätt ställen och råttproblemen blir åtgärdade innan de blivit för stora. Den digitala bekämpningen bidrar till att användningen av kemiska bekämpningsmedel minskar.

I Tyskland visar den digitala övervakningen att råttorna blivit mer aktiva sedan landet införde restriktioner i samband med coronaviruset. – När ett samhälle stängs ner och människor stannar hemma förändras flödet i våra avlopp och då även råttornas beteende, säger Håkan Kjellberg. Sverige har inte märkt av den förändringen vilket antagligen beror på att vi inte haft en lika omfattande nedstängning.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]