Att choklad innehåller tungmetaller som bly och kadmium är tidigare känt, men nya studier visar att nivåerna är oroväckande höga i vissa produkter.
Ny varning: Livsfarliga metaller i choklad
Mest läst i kategorin
Choklad är inte bara njutningsfullt, det kan också få oss på bättre humör. Kakao innehåller nämligen tryptofan, som är en byggsten till glädjeämnet serotonin.
Men det gäller att inte äta för mycket choklad – eftersom kakao innehåller tungmetaller som bly och kadmium.
“Oroväckande” höga nivåer i choklad
I december i fjol kunde Dagens PS rapportera om en studie från det ideella företaget Consumer Reports, som visade att 23 av 28 testade produkter från företaget Hershey’s innehöll potentiellt skadliga nivåer av bly och/eller kadmium.
Nu visar en ny studie från Consumer Reports att flera produkter från olika varumärken innehåller “oroväckande” höga nivåer av bly och kadmium.
Läs även: Mörk choklad – mörka hemligheter?
Skadliga nivåer av bly och kadmium
16 av de 48 produkter som Consumer Reports forskarteam testat innehöll potentiellt skadliga nivåer av tungmetallerna. Det rapporterar Reuters.
De produkter som testades var bland annat mörk choklad, mjölkchoklad, kakaopulver och kakmixer, från märken som Starbucks, Hershey’s och Trader Joe’s.
Mjölkchokladkakor var den enda produkttyp som visade sig innehålla ofarliga halter av bly och kadmium.
Varför är det farligt för människor?
För höga halter av bly kan skada nervsystemet hos både foster, barn och vuxna, skriver Livsmedelsverket.
Kadmium lagras i njurarna och för den som får i sig tungmetallen under en längre tid kan njurarna ta skada.
På sikt kan också höga halter av kadmium öka risken för cancer, skriver Livsmedelsverket.
Varför innehåller choklad tungmetaller?
Kakaoplantan är extra bra på att ta upp kadmium, som finns i jorden och tas upp av alla växter.
Även bly finns i jorden och kan därför finnas i choklad.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.