Världshälsoorganisationen medger nu att deras egen siffra över hur stor dödlighet coronaviruset har är en grov skattning. Den har förmodligen ingen verklighetsförankring, tillstår WHO.
WHO-fadäsen: Vi har nog överdrivit dödligheten
Mest läst i kategorin
“3,4 procent är en ögonblicksbild globalt sett av CFR. Tidigt under ett utbrott kan siffran vara hög eftersom de allvarligaste fallen fångas upp. I Kina har CFR minskat dramatiskt sedan utbrottets början”, säger Carla Drysdale på WHO till SVT, som utan framgång under två dagar bett Världshälsoorganisationen att förklara varför man “valt att jämföra äpplen med päron”.
WHO har inte återkommit men förklarar svepande sitt utspel med påståendet om den höga dödligheten i coronaviruset att det är “en ögonblicksbild”.
Samtidigt har det väckt starka reaktioner och skrämt upp många människor.
Det var på en presskonferens i måndags som WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus hävdade att covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset sars-cov-2, är dödligare men mindre smittsam än vanlig influensa.
Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att det antagligen kommer att kablas ut många olika siffror om hur dödligt det nya viruset är.
“Den bästa siffran är fortfarande den vi har fått från den stora kinesiska studien. Där låg man på en dödlighet på drygt 2 procent av personer som söker sjukvård. Samtidigt måste vi komma ihåg att det också uppenbarligen finns väldigt många som inte söker sjukvård så den egentliga siffran ligger betydligt lägre”, säger han och berättar att han nyligen såg en siffra på en dödlighet på 0,7-0,8 procent, det vill säga en dramatiskt lägre dödlighetssiffra än de 3,4 procent som WHO kommunicerat ut.
Till Dagens Nyheter säger Anders Tegnell att antalet coronasmittade i Sverige nått toppen och snart klingar av.
“Det finns anledning att tro att vi kommer att peaka nu, att vi har peakat”, säger statsepidemologen på Folkhälsomyndigheten och fortsätter i artikeln:
“Ja, det kanske går upp något. Men sedan kommer det med all sannolikhet att gå nedåt, om det inte dyker upp nya områden i världen där det är stor smittspridning och som folk reser till väldigt mycket”.
Anders Tegnell konstaterar att de smittade som upptäckts i Sverige har direkt koppling till i första hand Italien, samt något enstaka fall i Iran. Men i övrigt ingenting från andra länder.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.