Brexitavtalet mellan EU och Storbritannien klubbades i genom under torsdagen. Men vad är det egentligen som Storbritanniens Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von Der Leyen kom överens om?
Brexitavtalet: Vad har de kommit överens om?
Mest läst i kategorin
Det var många tuffa förhandlingar som ledde upp till avtalet. Men i stora drag ser det ut som att Storbritannien gick ut som segrare inom många viktiga frågor.
Av samtliga 65 “viktiga” förhandlingsfrågor, så meddelade en intern regeringsanalys – att Storbritannien segrade i dubbelt så många frågor som EU, eller 28 vinster, rapporterar The Daily Express.
Fyrtio procent var “ömsesidiga kompromisser” vilket motsvarar 26 frågor.
Kompromiss om fisket
En sådan fråga är det viktiga fisket – som båda sidorna gjorde upp genom en kompromiss.
Ursula von Der Leyen verkar vara nöjd med att EU:s andel av fångsten i brittiska kustvatten endast kommer att minskas med 25 procent – de närmaste 5,5 åren, skriver The Guardian.
Även från brittiskt håll var fiskefrågan något som de flesta var nöjda med. Avtalet tillåter Storbritannien att öka sin andel av fisket – till två tredjedelar – av fiskbeståndet under de kommande åren.
“Vi kommer att kunna fånga och äta mycket stora mängder fisk i detta land”, sade Boris Johnson, enligt The Washington Post.
Svårt för servicesektorn
Desto svårare blir det för servicesektorn.
Anställda inom sektorn, som bidrar stort till Storbritanniens ekonomi, kommer inte automatiskt att få sina kvalifikationer erkända inom EU, vilket gör deras arbete svårare att sälja.
Resesektorn kan andas ut
För resesektorn, som redan har drabbats hårt av covid-19-pandemin – där många EU-länder på sistone stängt sina gränser för britter, kommer en “suck av lättnad”, enligt ett branschorgan, rapporterar The Guardian.
Ordförande för World Travel and Tourism Council, Gloria Guevara uppgav att ”det är goda nyheter för en sektor som fruktade konsekvenserna av ett Brexit utan avtal”.
“Tack och lov har detta oroande resultat undvikits, och nu kan sektorn se fram emot 2021 med mer självförtroende.”
Gloria Guevara varnade emellertid för att brittiska semesterfirare skulle kunna möta högre hälsokostnader och byråkrati.
Läs mer: Brexitavtalet äntligen klart
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.