Dagens PS

Trendbrottet: Storbritannien kärnvapenrustar

Boris Johnson, premiärminister för Storbritannien – som nu ska utöka sitt lager av kärnvapen. (Foto: TT)
Boris Johnson, premiärminister för Storbritannien – som nu ska utöka sitt lager av kärnvapen. (Foto: TT)
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr
Uppdaterad: 17 mars 2021Publicerad: 17 mars 2021

Mellan 1980- och 2000-talet mer än halverade Storbritannien sin kärnvapenarsenal. Men nu kommer beskedet – för första gången sedan kalla kriget ska Storbritannien utöka sitt lager av kärnvapen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beslutet att utöka kärnvapenarsenalen aviserades i en försvarsutredning som publicerades i veckan, rapporterar the Economist.

Sedan 1980-talet, när landet hade 500 kärnvapenspetsar, har olika regeringar successivt skruvat ner nivåerna av kärnvapen, vilket illustreras i grafen nedan.

Så sent som 2015 upprepade en konservativ regering under David Cameron ett tidigare mål om att ta ner landets lager till 180 kärnvapenspetsar under mitten av 2020-talet.

Denna utveckling ska nu vändas – Storbritanniens arsenal ska utökas till 260 kärnvapenspetsar.

Avskräcker med ubåtar

Det geopolitiska läget har dock förändrats. Och relationerna med framför allt Ryssland och till en viss del Kina har förvärrats

”Vissa stater ökar och diversifierar nu kraftigt sin kärnvapenarsenal”, heter det i försvarsutredningen.

Storbritannien använder sig i nuläget enbart av kärnvapenbestyckade ubåtar och har historiskt använt sig av en tydlig strategi för att avskräcka andra kärnvapenstater.

Enkelt så innebär strategin att en stat ogärna attackerar Storbritannien då det enbart kräver minst en kärnvapenbestyckad ubåt för att en ubåt för att genomföra en vedergällningsaktion.

ANNONS

Lägre tröskel

Samtidigt har stater som Ryssland förändrat sin kärnvapendoktrin. Bland annat genom att utveckla vapensystem som kan leverera både kärnvapen och konventionella vapen.

Vidare har Ryssland även sänkt tröskeln för i vilket skede i en konflikt som de är beredda att använda kärnvapen, säger Heather Williams, som forskar inom konflikt och säkerhet på Kings College London.

Skiftet innebär att Ryssland har sökt sig mot mindre typer av kärnvapenspetsar med ett bredare användningsområde än total förstörelse.

Om Storbritannien då vill genomföra en vedergällningsattack är i stort det enda alternativet en fullskalig attack på Moskva – vilket förefaller sig att vara oproportionerligt.

Därigenom är det inte otänkbart att Storbritannien anammar skiftet mot kärnvapen som har en mindre effekt i syfte att kalibrera sin avskräckningsstrategi.

Källa: the Economist

Läs mer: Svarta svanen som är farligare än covid-19 >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]