Dagens PS

Swedbank: Globala ekonomin bromsar in

Den ökande skuldsättningen, i kombination med en stor andel rörliga bolån, har lett till att fler hushåll är räntekänsliga
Den ökande skuldsättningen, i kombination med en stor andel rörliga bolån, har lett till att fler hushåll är räntekänsliga
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 08 nov. 2018Publicerad: 08 nov. 2018

Swedbank bedömer i sin senaste konjunkturrapport att den globala ekonomin mattas av under de närmaste åren men att tillväxten ändå förblir god.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Därmed ser man inte en lågkonjunktur vara på väg att komma in även om risker som kan utlösa den existerar, främst då från den politiska osäkerheten.

För svensk del väntas också tillväxten bromsa in efter flera år av hög tillväxt. Man ser bland annat att bostadsinvesteringarna blir lägre och hushållens konsumtion något avtagande till följd av stigande inflation och Riksbankens väntade räntehöjningar.

Prognosen är att Sveriges ekonomi växer med strax under två procent både 2019 och 2020.

Sett till penningpolitiken räknar banken med en första räntehöjning i december och att reporäntan ligger på 0,5 procent i slutet av 2020.

”Hushållen har överlag en god beredskap för högre räntor. Den ökande skuldsättningen, i kombination med en stor andel rörliga bolån, har lett till att fler hushåll är räntekänsliga, i synnerhet förstagångsköpare i storstadsområden och de pensionärer som har bolån och låga pensioner”, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]