Dagens PS

Svensk coronastrategi får ris och ros

Peter Malmqvist
Oberoende analytikern Peter Malmqvist räknar med utdelningsfest i börsbolagen. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 dec. 2020Publicerad: 29 dec. 2020

“Strålande succé”, säger oberoende analytikern Peter Malmqvist” om coronastrategin, men den har “sannolikt kostat liv”, säger nationalekonomen Lars Calmfors.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SvD återger kommentarerna och berättar att bara en handfull länder klarat sig bättre ekonomiskt än Sverige under pandemin.

Då är det svenska BNP-raset ändå värre än under än under finanskrisen och bankkrisen, det rör sig enligt tidningen i dag om ett tapp i BNP-tillväxten på 4,4 procent.

Under normala förhållanden hade det setts som en katastrofsiffra, men inte nu. Tvärtom är det en framgång i en internationell jämförelse, vilket även oberoende analytikern Peter Malmqvist betonar i SvD.

Applåderar Sveriges coronataktik

“Det är svårsmält att den svenska virusstrategin ständigt utmålas som ett misslyckande. Sverige är en strålande succé, internationellt”, säger Malmqvist.

Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, förklarar å sin sida det med att Sverige inte haft så omfattande nedstängningar under den pågående pandemin.

Nationalekonomen Kristin Magnusson Bernard,  numera vd för Första AP-fonden, säger även hon att Sveriges tillväxt klarat sig över förväntan.

Enligt Peter Malmqvist har Sverige, internationellt sett, inte haft så hög dödlighet i relation till antalet invånare. Han tillbakavisar också, skriver svD, att “de relativt sett mindre ekonomiska motgångarna skulle bero på att Sverige har offrat människoliv”.

Där får han medhåll av nationalekonomen Lars Jonung, som även han avfärdar i tidningen att Sverige inte har offrat människoliv på bekostnad av ekonomin.

ANNONS

Calmfors mot strömmen

Nationalekonomen Lars Calmfors är av en annan åsikt:

“Man kan nog säga att vi har klarat ekonomin bättre än vad vi hade gjort med hårdare nedstängning, men det har sannolikt också kostat liv. Det finns ett antal välgjorda studier som tyder på att hårdare restriktioner har lett till mindre smittspridning och färre dödsfall”, säger Calmfors.

Läs hela artikeln på SvD.se.

Läs även: Dödligheten i Sverige – den högsta på 102 år »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS