På söndagen släppte Stefan Löfven bomben att han avgår som statsminister och partiledare för Socialdemokraterna – blir det Magdalena Andersson som tar över hans roll?
Stefan Löfven avgår – dags för Magdalena nu?
Mest läst i kategorin
“Allt har ett slut” kommenterar Löfven sitt sorti.
Formellt avgår 64-årige Stefan Löfven på Socialdemokraternas planerade kongress i Göteborg 3-7 november – efter sju år som statsminister och partiledare i nästan tio år.
Stefan Löfven släppte sin bomb i sitt sommartal i Åkersberga utanför Stockholm på söndagen.
“Det är ett beslut som mognat fram”, sade Löfven, enligt Expressen som var först ut med nyheten.
Även om hans tid som statsminister kantats av mycket turbulens väcker beskedet förvåning.
“Stefan Löfven har tidigare sagt att han vill leda sitt parti i den kommande valrörelsen, så mot den bakgrunden är det överraskande”, konstaterar exempelvis DN:s Ewa Stenberg.
Kriserna har avlöst varandra
SvD:s Annie Reuterskiöld slår å sin sida fast att Stefan Löfvens tid vid makten präglats av kriser och pekar på hur SD fällde regeringens budget redan 2014, vilket tvingade den nyvalde statsministern Stefan Löfven att administrera en borgerlig budget.
Året därpå, 2015, drabbade en stor flyktingkris Europa och i allra högsta grad Sverige.
Politiska kompromisser varvat med återkommande avkall på klassisk socialdemokratisk ideologi kännetecknar mycket av Löfvens epok som statsminister.
Löfven skrev historia senast i somras. Den 21 juni, bara några dagar före midsommarafton, blev han den första statsministern i landet som röstats bort i en misstroendeomröstning.
Ett betänkande om fri hyressättning för nyproduktion av bostäder utlöste rabaldret och Vänsterpartiet fällde tillsammans med högerpartierna regeringen för att undanröja hotet om marknadshyror.
Men det dröjde inte länge förrän Löfven var tillbaka som statsminister. Nu med stöd från Centern och Vänsterpartiet.
Just det där, att klamra sig fast vid makten, har han varit skicklig på. En mästerförhandlare och utbrytarkung som fortsätter leda partiet och styra landet ur såväl politiska strider som svåra virustider.
Slipper processen med budgeten
Men sent i höst är alltså hans styre som statsminister och S-ledare över.
“I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna ledas av någon annan än mig”.
Den före detta svetsaren och fackliga Metallbossen lämnar därmed över till sin efterträdare att mangla igenom budgeten, samtidigt som S länge haft motvind i opinionsmätningarna.
Löfven avfärdar att han är rädd att förlora valet – att det är skälet till hans avgång – men han anser att partiet har bättre förutsättningar med en ny partiordförande.
I samband med S stundande kongress ska hans efterträdare utses. Det råder inget tvivel om vem som är favoritkandidat: finansminister Magdalena Andersson, som Löfven hela tiden haft som sin kronprinsessa.
Samtidigt väntar bataljer på S-kongressen och i synnerhet mot Magdalena Andersson vars finanspolitik är starkt ifrågasatt, både internt och från Socialdemokraternas största förening Reformisterna.
Reformisternas ordförande, riksdagskandidat Markus Kallifatides, utmanar gärna Andersson, åtminstone som finansminister.
Det framgick tydligt under den verbala attack på Andersson som Dagens Industri återgav nyligen, och som Dagens PS uppmärksammade.
“Vi måste göra upp med Göran Perssons era. Det är dags att släppa 90-talskrisen och allt som etablerades i dess kölvatten. Vi kan inte fortsätta vara dumsnåla”, sade Markus Kallifatides, som är nominerad till riksdagsvalet och upplever att han har ett starkt stöd, inte bara från Reformisterna utan också från flera tunga S-distrikt som Stockholm, Skåne och Göteborg.
När det gäller Stefan Löfvens avgång kommer nu lyckönskningar inför framtiden från andra ministrar och partiledare, men också gliringar.
Ebba Busch: “Sverige förtjänar bättre”
“Politiker som Löfven som arbetat hårt och velat väl förtjänar ett stort tack. KD fortsätter oförtrutet arbeta för en ny regering, oavsett vem som nu tar över S. Uppenbart att socialdemokratin helt saknar förmågan att lösa de problem Sverige står inför. Sverige förtjänar bättre”, skriver exempelvis Ebba Busch, KD, i ett inlägg på Twitter.
Här är fler politikerkommentarer.
Lena Mellin, Aftonbladets inrikespolitiska kommentator, konstaterar att Magdalena Andersson är hetaste namnet som ny S-ordförande, men hon lyfter fram fler kandidater, däribland inrikesminister Mikael Damberg som hon anser är Anderssons “svåraste rival”.
Mats Knutson på SVT tror i första hand även han på Magdalena Andersson, men det finns en “mängd möjliga olika efterträdare”, framhåller också han.
Om Magdalena Andersson utses som statsminister är det första gången i historien som Socialdemokraterna i Sverige har en kvinna på posten.
“Socialdemokraterna har, till skillnad från sina systerpartier i Danmark, Norge, Island och Finland, aldrig haft en kvinnlig statsminister. Men en huvuddel av partiets väljare är kvinnor. Det är ytterligare ett argument för Magdalena Andersson”, skriver DN:s Ewa Stenberg.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.