Spännande med Halloween? Än mer spännande blir det om du får koll på vad lösgodiset du äter eller delar ut innehåller.
Socker, lack och löss – ditt Halloween-godis
Mest läst i kategorin
Sisådär 16 kilo lösgodis per svensk och år, är vad vi stoppar i oss.
Mycket av det är förstås socker, men det ryms också en hel del tillsatser i påsarna vi bär hem, konstaterar Råd & Rön.
Där har man gått igenom 272 olika godissorter på jakten efter tillsatser i form av E-nummer.
Vissa ämnen är högfrekventa. Gelatin ingår i ungefär 35 procent av lösgodiset, men räknas inte som en tillsats.
Det gör inte heller palmolja eller palmfett, som vi hittar i 26 procent av godiset. Så här ser det ut i Råd & Röns sammanställning.
Palmolja och citronsyra
Palmolja
Finns bland annat i Brio frukt, Colanappar, Häxvrål, Mamba, Nöt-créme delicato pralin och Romerska bågar.
E330 Citronsyra – finns i 44 procent av lösgodiset
Finns till exempel i Löständer, Melonskivor, Sockrade hjärtan och Vattenmelonbomber.
E903 Karnaubavax – 28 procent
Utvinns från karnaubapalmen och används till allt från bilvax till ytbehandling på godis och äpplen för att de ska bli glansiga och hålla längre.
Finns till exempel i Colanappar, Löständer, Red ammo och Soda pops.
Karmin, kol och gurkmeja
E296 Äppelsyra – 24 procent
Finns till exempel i Bubblizz, Hallonlakritsskallar, Soda pops, Sura jelly beans och Vattenmelonbomber.
E120 Karmin – 23 procent
Rött färgämne som framställs från honor av kochenillsköldlusen som torkats. Lössen odlas på kaktusar och färgen får användas i många olika typer av livsmedel.
Finns till exempel i Ferrari, Red ammo, Sega gubbar, Sockrade hjärtan och Sura ringar.
E100 Kurkumin – 22 procent
Utvinns ur roten till växten Curcuma longa. I mald form kallas den gurkmeja.
Finns till exempel iHallonlakritsskallar, Sura nappar, Sura ringar, Vattenmelonbomber och Vingummi.
E153 Vegetabiliskt kol – 19 procent
Kol som utvunnits ur olika växter genom att de förkolnats. Används som färgämne i en lång rad matvaror.
Finns till exempel i Lakritsfudge, Salta sillar och Vingummi.
Bivax och mjölksyra
E901 Bivax – 17 procent
Utvinns ur bivaxkakor och används som ytbehandlingsmedel i godis.
Finns till exempel i Lakritsbåtar, Salta sillar och Stekta ägg.
E270 Mjölksyra – 15 procent
Mjölksyra kan framställas med hjälp av mjölksyrabakterier eller på syntetisk väg.
Finns till exempel i Gott & blandat original, Löständer, Soda Pops och Sura jelly beans,
E471 Mono- och diglycerider av fettsyror – 13 procent
Ett emulgeringsmedel som utvinns ur fetter eller oljor. Kan komma från både djur och växter och får användas i de flesta läkemedel.
Finns till exempel i Gott & blandat original, Häxvrål och Salta sillar.
Sorbitol och glycerol
E420 Sorbitol – 12 procent
I naturen finns sorbitol bland annat i frukt och bär, men ämnet kan också framställas på syntetisk väg ur stärkelse. I stora mängder är det laxerande.
Finns till exempel i Aco choklad, Brio frukt, Gott & blandat salt och Werther’s Original Chewy Toffee.
E422 Glycerol – 12 procent
En alkohol som framställs ur fett och kan komma både från djur och växter. Kan också framställas syntetiskt. Är trögflytande och används förutom i godis även i handkrämer och för vård av gummiprodukter.
Finns till exempel i Gott & blandat original, Häxvrål och Vattenmelonbomber.
(Källa: Råd & Rön)
Läs också:
Mindre svenskt godis i Sverige – och mer i Sydkorea. Dagens PS
Goda nyheter – svenskt lösgodis gör succé. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.