Spännande med Halloween? Än mer spännande blir det om du får koll på vad lösgodiset du äter eller delar ut innehåller.
Socker, lack och löss – ditt Halloween-godis
Mest läst i kategorin
Sisådär 16 kilo lösgodis per svensk och år, är vad vi stoppar i oss.
Mycket av det är förstås socker, men det ryms också en hel del tillsatser i påsarna vi bär hem, konstaterar Råd & Rön.
Där har man gått igenom 272 olika godissorter på jakten efter tillsatser i form av E-nummer.
Vissa ämnen är högfrekventa. Gelatin ingår i ungefär 35 procent av lösgodiset, men räknas inte som en tillsats.
Det gör inte heller palmolja eller palmfett, som vi hittar i 26 procent av godiset. Så här ser det ut i Råd & Röns sammanställning.
Palmolja och citronsyra
Palmolja
Finns bland annat i Brio frukt, Colanappar, Häxvrål, Mamba, Nöt-créme delicato pralin och Romerska bågar.
E330 Citronsyra – finns i 44 procent av lösgodiset
Finns till exempel i Löständer, Melonskivor, Sockrade hjärtan och Vattenmelonbomber.
E903 Karnaubavax – 28 procent
Utvinns från karnaubapalmen och används till allt från bilvax till ytbehandling på godis och äpplen för att de ska bli glansiga och hålla längre.
Finns till exempel i Colanappar, Löständer, Red ammo och Soda pops.
Senaste nytt
Karmin, kol och gurkmeja
E296 Äppelsyra – 24 procent
Finns till exempel i Bubblizz, Hallonlakritsskallar, Soda pops, Sura jelly beans och Vattenmelonbomber.
E120 Karmin – 23 procent
Rött färgämne som framställs från honor av kochenillsköldlusen som torkats. Lössen odlas på kaktusar och färgen får användas i många olika typer av livsmedel.
Finns till exempel i Ferrari, Red ammo, Sega gubbar, Sockrade hjärtan och Sura ringar.
E100 Kurkumin – 22 procent
Utvinns ur roten till växten Curcuma longa. I mald form kallas den gurkmeja.
Finns till exempel iHallonlakritsskallar, Sura nappar, Sura ringar, Vattenmelonbomber och Vingummi.
E153 Vegetabiliskt kol – 19 procent
Kol som utvunnits ur olika växter genom att de förkolnats. Används som färgämne i en lång rad matvaror.
Finns till exempel i Lakritsfudge, Salta sillar och Vingummi.
Bivax och mjölksyra
E901 Bivax – 17 procent
Utvinns ur bivaxkakor och används som ytbehandlingsmedel i godis.
Finns till exempel i Lakritsbåtar, Salta sillar och Stekta ägg.
E270 Mjölksyra – 15 procent
Mjölksyra kan framställas med hjälp av mjölksyrabakterier eller på syntetisk väg.
Finns till exempel i Gott & blandat original, Löständer, Soda Pops och Sura jelly beans,
E471 Mono- och diglycerider av fettsyror – 13 procent
Ett emulgeringsmedel som utvinns ur fetter eller oljor. Kan komma från både djur och växter och får användas i de flesta läkemedel.
Finns till exempel i Gott & blandat original, Häxvrål och Salta sillar.
Sorbitol och glycerol
E420 Sorbitol – 12 procent
I naturen finns sorbitol bland annat i frukt och bär, men ämnet kan också framställas på syntetisk väg ur stärkelse. I stora mängder är det laxerande.
Finns till exempel i Aco choklad, Brio frukt, Gott & blandat salt och Werther’s Original Chewy Toffee.
E422 Glycerol – 12 procent
En alkohol som framställs ur fett och kan komma både från djur och växter. Kan också framställas syntetiskt. Är trögflytande och används förutom i godis även i handkrämer och för vård av gummiprodukter.
Finns till exempel i Gott & blandat original, Häxvrål och Vattenmelonbomber.
(Källa: Råd & Rön)
Läs också:
Mindre svenskt godis i Sverige – och mer i Sydkorea. Dagens PS
Goda nyheter – svenskt lösgodis gör succé. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.