Sverige lider av elbrist och höga elpriser. Tre riksdagsledamöter från Socialdemokraterna menar att det på sikt kommer att leda till en katastrof för landet – och föreslår en snabb utbyggnad av kärnkraften som lösning.
S-toppar: "Bygg ut kärnkraften"
Mest läst i kategorin
“Vi riskerar att bli ett mycket fattigt land om 20 år”, säger Hans Hoff (S) till Aftonbladet.
Tre socialdemokratiska riksdagsledamöter, Hans Hoff, Adnan Dibrani och Sara Heikkinen Breitholtz, har lagt en motion i riksdagen om att bygga ut kärnkraften i Sverige. Detta efter att reaktorn Ringhals 1 stängts vid årsskiftet.
Sveriges elmarknad har ett underskott vid de tillfällen då det inte blåser eller är sol, eftersom att vind- och solkraften då är ineffektiv och måste kompenseras med andra energikällor. Alternativen är då att själva elda med fossila bränslen, importera el från utlandet – eller bygga ut kärnkraften, enligt de socialdemokratiska riksdagsledamöterna.
De menar att de nuvarande problemen på elmarknaden riskerar att bli permanenta om inget görs. Det skulle drabba näringslivet hårt och i förlängningen också Sverige som nation. Dessutom kommer Sverige inte längre kunna förlita sig på vattenkraften från Norrland, eftersom att stora industrisatsningar där kommer att sänka överskottet av el framöver.
“Förödande konsekvenser”
“De stora företagen vi har i vårt land ska vi vara väldigt stolta över. Men företagen är ofta globala och kan lägga sina satsningar i andra länder om inte elproduktionen kan säkras – något som skulle få förödande konsekvenser för Sverige”, säger Hans Hoff (S) till Aftonbladet.
Hans Hoff hoppas att motionen kan leda till att partierna i riksdagen sätter sig ned för att diskutera frågan. Han föreslår att man kan bygga nya kärnkraftverk på Ringhalsområdet eller Forsmarkområdet. Dessa platser är redan godkända för sådan verksamhet vilket kan snabba på processen.
Enligt Stockholms handelskammare hotar elbristen upp mot 400 000 arbetstillfällen i huvudstaden fram tills år 2031. Sjunkande produktivitet, bostadsbyggande och jobb kan kosta Sverige upp mot 500 miljarder kronor, också enligt Stockholms handelskammare.
Läs mer: Importerad kolkraft elförsörjer Sverige
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.