Dagens PS

PS avslöjar: Svenskar kan stoppa viruset: "Ser lovande ut"

"Vi har inget att förlora. Den probiotiska lösningen ser lovande ut", säger Anders Milton om preparatet som kan bli coronavirusets fiende nummer 1, till Dagens PS. (Foto: TT-Mynewsdesk / montage)
"Vi har inget att förlora. Den probiotiska lösningen ser lovande ut", säger Anders Milton om preparatet som kan bli coronavirusets fiende nummer 1, till Dagens PS. (Foto: TT-Mynewsdesk / montage)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 03 apr. 2020Publicerad: 03 apr. 2020

En svensk grupp med en kemist, en rad kända läkare och näringslivsprofiler arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symptomen hos covid-19-drabbade patienter och snabbt gör att de återhämtar sig. Smittspridningen upphör, om allt slår väl ut, och på sikt innebär det slutet för pandemin. “Vi har inget att förlora”, säger Anders Milton, läkare och före detta ordförande och vd för Sveriges läkarförbund, exklusivt till Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gruppen arbetar med ett preparat som de hoppas nu ska lätta på bördan för smittade av coronaviruset (covid-19), som sprider sig som en rasande skogsbrand över världen. Preparatetet är ett probiotikum som har förstärkts med zink, som är en nödvändig spårmetall och känd hämmare av denna virustyp. I denna form kan zink komma in i värdcellen för viruset och förhindra att cellen delar sig. Smittan kan då inte spridas vidare, symtomen avtar och återhämtningen går fort.

Nu väntar klinisk studie

Gruppen avser nu att genomföra en klinisk studie på ett begränsat antal coronasmittade patienter för att bekräfta effekter och resultat från virusinfektioner på djur.

I gruppen som nu arbetar intensivt i kampen mot coronavirusets framfart ingår alltså Anders Milton, läkare och före detta ordförande och vd för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige, Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg, grundare till Trill Impact och före detta vice vd på EQT, samt Per Berglund, grundare av Nordiska Kreditmarknadsbolaget.

Kemisten Johan de Faire, som bland annat har ett förflutet som produktions- och utvecklingschef på Pharmacia, har de senaste decennierna arbetat med den aktuella probiotika-teknologin.

“I vår forskning har vi arbetat fram en metod där vi kan programmera probiotikan (bakteriekulturen) för olika ändamål och i det här fallet att transportera in zink i kroppens celler”, berättar Johan de Faire.

Stoppar virusets fortplantning

Om zink transporteras in i kroppens celler kan det innebära att det förhindrar viruset från att fortplanta sig. För att verifiera att probiotikan – som transporterar in zinket i kroppens celler verkligen har den önskade effekten på de som drabbas av coronaviruset – är målsättningen att genomföra en mindre studie på 20 drabbade patienter som inte annars skulle erhålla någon behandling. Det går till så att tio får probiotika-preparatet och tio får placebo.

“Vi har inget att förlora. Den probiotiska lösningen ser lovande ut. Inte minst eftersom det finns studier som talar för att probiotikan kan transportera in zinket i kroppen, vilket därmed kan dämpa effekten av corona-viruset”, säger Anders Milton, läkare och före detta ordförande och vd för Sveriges läkarförbund, till Dagens PS.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS