Mardröm för finansminister Magdalena Andersson (S). Sverige kan förlora uppåt 70 miljarder kronor om året i intäkter.
Ny bolagsskatt dråpslag för svenska staten
Mest läst i kategorin
Det säger Claes Hammarstedt, internationell skatteexpert, till Dagens Industri och syftar på den globala bolagsskattereform som OECD under ledning av stora länder som Frankrike och Indien nu vill mangla igenom.
I centrum för det nya förslaget till bolagsskatt står de svenska exportvinsterna, vilket ytterst drabbar statsfinanserna.
Sverige har, skriver Di, sedan 1990-talet sänkt bolagsskatten från 30 till 21 procent – under OECD-snittet – och det faller inte i god jord hos alla länder, som menar att det snedvrider konkurrensen.
Tanken nu är att globala koncerner ska bokföra stora delar av sina vinster i de länder där konsumenterna finns. Det sker på bekostnad av det land där produkterna tillverkas och huvudkontoret ligger. I förlängningen blir det en kännbar budgetsmäll för Sverige, framgår det.
“Det här kommer att beröra generella principer som gäller alla svenska exportföretag. Jag menar att Ericsson och AB Volvo kommer att drabbas”, säger Krister Andersson, ordförande för skattearbetet på BusinessEurope, Svenskt Näringslivs europeiska paraplyorgan, till Dagens Industri och konstaterar att förslaget innebär att betydande skatteintäkter hamnar i länder där bolagen säljer varor i tjänster i stället för på hemmaplan.
“Sverige har en liten hemmamarknad och överskott i handels- och bytesbalansen, så vi kommer att förlora skatteintäkter”, säger Krister Andersson och fårmedhåll av andra experter.
Finansdepartementet försöker nu få till en så smidig lösning som möjligt med OECD – för att lindra skattesmällen. Ett EU-direktiv hotar i värsta fall, vilket anses vara ett sämre alternativ.
Enligt Krister Andersson riskerar 20 till 30 procent av Sveriges bolagsskatteintäkter gå förlorade. Andra bedömare fruktar att uppåt 50 procent av bolagsskatteintäkterna kan gå upp i rök för svenskt vidkommande.
Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning, säger i artikeln att de nya reglerna – som ännu i klubbats – innebär hårdare prioriteringar för Sverige och finansminister Magdalena Andersson som, om förslaget går igenom, då tvingas spara och välja bort reformer.
För svenska bolag med verksamhet utomlands väntar dessutom ett hårdare skattetryck än i dag, konstaterar experterna. Det gäller nu för Sverige att försöka minimera skadorna av OECD-förslaget som kan bli verklighet under nästa år, enligt en internationell skatteexpert.
Runt 130 länder är beredda att implementera det för Sverige kontroversiella OECD-förslaget, uppger tidningen.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.